Amalienborg i Danmark

Amalienborg ligger i Köpenhamn i Danmark och är ett kungligt slott som består av fyra stycken separata palats runt ett åttkantigt torg. Namnet Amalienborg kommer ifrån drottning Sofia Amalia då det under 1600-talet låg ett slott här som var till just drottning Amalia. Detta brann dock ned och tillstånd att uppföra privata palats på platsen gavs till ett antal familjer. Dessa fyra palats byggdes mellan åren 1748 och 1760 av Nicolai Eigtved. Palatsen fungerade som privatbostäder, men bara 34 år efter palatsen byggts brann kungafamiljens bostad, Christiansborgs slott, ned och man köpte då upp de fyra palatsen för att använda de som bostad åt kungafamiljen. Idag bor drottningen här under vintern.

De fyra palatsen

 

De fyra palatsen byggdes då Fredrik V gav bort fyra byggplatser till olika adelsmän. Dessa adelsmän var Christian Frederik Levetzau, Joachim Brockdorf, A.G. Moltke och Severin Lövenskiöld. Dessa byggde varsitt identiskt palats som var klara år 1760. Efter tio år lät man uppföra en staty av Fredrik V på gårdsplanen. Statyn kostade över en halv miljon danska kronor, vilket var en otroligt stor summa pengar på den tiden. Faktum är att statyn var dyrare än det var att bygga alla fyra palatsen. Palatsen heter idag Christian VIII:s palats, Christian IX:s palats, Frederik VIII:s palats och Christian VII:s palats. Christian VIII:s palats rymmer idag det museum som heter Amalienborgmuseet. Här kan man se saker som varit i det danska kungahusets ägo. Christian IX:s palats är där drottning Margrethe II har sitt residens. Om man undrar om drottningen är på plats i sitt residens så är det lätt att ta reda på. Flaggorna är nämligen hissade om drottningen är där. Frederik VIII:s palats var tidigare drottning Ingrids bostad. Idag är palatset ombyggt och fungerar som bostad för kronprinsparet. Christian VII:s palats är receptions- och festlokal. Väster om slottet finns kyrkan Frederikskirken vilket ingick i planen över palatsen och området och ritades av samma arkitekt som skapat palatsen, Nicolai Eigtved. Vid slottet står soldater ständigt posterade och vill man se vaktavlösningen så sker denna klockan 12 varje dag. Soldaterna ingår i Den Kongelige Livgarde.

Amalienborgmuseet

Museet som ligger i Christian VIII:s palats innehar mycket föremål som tillhört de forna kungarna och drottningarna. De äldsta föremålen är cirka 150 år gammal och går tillbaka till Christian IX och drottning Louise. Rummen som de bodde i är intakta och återspeglar exakt hur de bodde. Museet har ett så kallat trädgårdsrum som ger en inblick i det kungliga livet idag. Har finns information om vad kungaparet gör, traditioner, uppgifter och ceremonier. Det ger en bra förståelse vad det faktiskt innebär att vara kunglig idag. Ett palats har magnifika rum, och detta palats magnifika rum är galahallen och rummen på huvudvåningen. Rummens interiör är i neoklassisk stil och präglas av pilaster, raka linjer och strikt symmetri med ett djärvt val av färger.  Museet har guidade turer som handlar om de tillfälliga och permanenta utställningarna man har. Museet är öppet varje dag och man behöver inte vara orolig över att eventuella barn man har med sig kommer ha tråkigt, här finns nämligen lite smått och gott för de också att göra och bli nyfikna på.


Amalienborgmuseet