Astrids värld

Sverige är ett land som förknippas med många saker, vi har producerat mycket bra musik genom tiderna som lever kvar runt om i världen men en av de saker som många känner igen är Pippi Långstrump och hennes skapare Astrid Lindgren. Böckerna har översatts till 92 språk och läses än idag av barn, precis så som filmerna är lika populära nu som de var då. Vill man uppleva Pippi live så kan man bege sig till Vimmerby, författarens hemstad, där man byggt upp Astrid Lindgrens Värld, ett ställe där karaktärerna kommer till liv i Sveriges största utomhuspark. Som en svensk litterär version av Disneyland öppnade det 1981 och inkluderar 12 av böckerna Astrid skrivit.

Här har man byggt upp husen och miljöerna från böckerna och det är ett perfekt resmål för barnfamiljen, framförallt om man som många andra svenskar inkluderat Astrid Lindgrens filmer och böcker i sina barns liv. Här finns inga åkattraktioner och inga långa köer, vad som däremot lockar är upplevelsen av hur böckerna kommer till liv i denna park. Här har barnen en chans att träffa sina favoritkaraktärer från böckerna och filmerna då skådespelare klär ut sig och vandrar runt på området, villiga att hälsa på besökarna. Jag har besökt parken en gång när jag var mindre och mitt klaraste minne därifrån var medan jag gick på en gata och Prussiluskan kommer gåendes emot mig för att genast ge mig skäll för att jag bet på naglarna. Genast åkte handen ut ur munnen men det tog minsann inte lång tid innan den var tillbaka.

Den riktiga Bråkmakargatan

Böckerna kommer till liv i denna park, inte bara genom miljöerna man byggt upp, genom de skådespelare som inte bara går runt för att hälsa på besökarna utan även sätter upp små pjäser med sång som man kan sätta sig ner och kika på, Ronja är den show jag minns bäst från mitt besök och den var inte dålig med dess kraftfulla rövarsånger. Något som gör denna park lite extra speciell är det faktum att den faktiskt är inspelningsplats för en av Astrid Lindgrens böcker, Lotta på Bråkmakargatan. När denna bok skulle filmatiseras valde man att bygga upp den kända Bråkmakargatan som en del av Astrid Lindgrens Värld, så här kan man kliva in i det hus som är med i filmerna, gå på samma gata eller kanske smita över till tant Bergs trädgård genom staketet. Här finner vi också den bensinstation dit Lotta tar sparken för att köpa tidningen åt en sjuk tant Berg, får provsmaka en karamell och tillslut lyckas få tag på en gran som ramlar av en lastbil så familjen kan dansa kring en gran trots att ingen finns att köpa. Ja det finns mycket spännande att kika på och eftersom man som vuxen själv upplevt Astrid Lindgrens filmer och böcker genom åren blir det en fantastisk aktivitet för både stora och små. Skulle man bli hungrig finns här ett flertal restauranger att välja mellan med mat som är hemlagad och nyttig, sådan typisk för Småland och ibland till och med rätter från böckerna själva. Picknick gå alldeles utmärkt att ta med de också och picknickställena är många.