Att göra i Örebro

Örebro – Sveriges sjätte största stad med drygt 157 000 invånare, belägen vid vackra Hjälmaren som är Sveriges fjärde största sjö. Örebro ligger väldigt centralt i Sverige, ungefär mitt i faktiskt, och är en stad som erbjuder det mesta, en stad blandat med mycket vatten och grön, – och skogsområden. I Örebro finns en flygplats som flyger in, – och utrikes, ett universitetssjukhus, Sveriges största äventyrsbad Gustavsvik, ett universitet och därmed en stor studentstad, fotbollslag i allsvenskan, hockeylag i SHL, Ernst Kirchsteiger, Carl Jahn Granqvist och vattentornet Svampen. Även Prins Daniel som är gift med kronprinsessan Viktoria är född i Örebro.

Brett utbud

Att det finns mycket att göra i Örebro är inget snack om saken. Många turister från både Sverige och utlandet besöket årligen Örebro med dess breda utbud, och det arrangeras aktiviteter både sommartid som vintertid. En känd besöksplats på främst sommarmånaderna är Gustavsvik – Sveriges största äventyrsbad och faktiskt en av Europas största badanläggningar, med sin camping och bad för hela familjen både inomhus och utomhus. En vattenrutschkana som gjort Gustavsvik populärt är den unika 161 meter långa River Run där man åker fram på en sorts drivved. Vill man använda vatten till andra aktiviteter så spolas många konstfrusna isbanor runt om i staden på vintertid, och om isen håller sig tjock plogas även isbanor på Hjälmaren. Som besökare i Örebro kan man bo på hotell, vandrarhem, hyra stuga eller kanske just campa som nämnt ovan.

Örebro är fullt av många fina parker och grönområden, och överallt i staden finns utegym och flertalet motionsspår. I Tybbleparken finns Örebro Öppna Konsthall – en vägg i betong där alla är välkomna att måla och uttrycka sina konstnärliga sidor. Väggen är öppen jämt och är uppdelad i sektioner både för privatpersoner och för tex skolor eller föreningar att boka och anordna dagsutflykter till. Andra populära besöksmål i Örebro är Naturens Hus, vattentornet Svampen, Örebro slott och Örebro Konsthall.

Brett utbud

Aktiviteter för alla

Om man gillar att shoppa finns de flesta affärer centralt inne i stan i Örebro, med galleriorna Krämaren och Vågen. Om de yngre barnen inte tycker det är lika roligt att springa i affärer så finns Stora Holmen, en djurpark med lekplatser, cirkus och lilleputtetåg. Även finns Andys Lekland eller Lustiga Landet med hinderbanor, labyrinter och mångkamp. För de lite större barnen finns Megafun som är Europas största inomhuslekland med lasergame, klätterställningar och rutschkanor bland annat. Eller Yoump som är en trampolinpark, eller Prison Island som är en äventyrspark där man ska lösa utmaningar och klurigheter tillsammans. För de allra största och även modigaste finns Gokart på Örebro Motorstadion, eller Örebro Fallskärmsklubb som blivit populärt för en förmodligen redan nervös brud eller brudgum att dra i väg på svensexa eller möhippa och kastas ovetandes ut från ett flygplan för en riktig adrenalinkick. Kanske ta ett glas och en bit mat på Pitchers och samtidigt bowla, eller varför inte åka till Örebrotravet och betta på hästar. Vill man inte spela på hästar utan rida dem själv finns Erikslunds Islandshästar där man får avnjuta en ridtur i naturen. Bara fantasin sätter gränserna i Örebro.