Äventyrssemester, del 1

Alla som åker på semester vill inte bara koppla av utan det finns många som söker lite äventyr. Det behöver kanske inte vara så komplicerat eller krävande, men något utöver det vanliga.

Kajak- och campingsemester

En av resebyråerna som erbjuder äventyrssemestrar har ett paket som kallas för kajak- och campingsemester. Det är ett perfekt paket för den som vill prova på något nytt eller för den som vill känna friheten med att befinna sig i en kajak och själv styra vart man ska. Just denna äventyrssemester sker i S:t Annas skärgård i södra Sverige och varar i en vecka. Här finns över 6 000 öar, de flesta är små och obebodda medans den största ön är Yxnö. En stor del av S:t Annas skärgård är ett naturreservat och har specifika fågel- och sälskyddsområden. Denna äventyrssemester är en självguidad semester vilket betyder att man väljer sin egen rutt men man får all utrustning man behöver, som tält, matlagningsutrustning och så klart kajaken. Man får också en guidebok vilket innehåller många nyttiga fakta och man har även tillgång till support dygnet runt om man skulle behöva.

Guideboken tipsar bland annat att besöka ön Missjö där det finns en liten pub som man kan ta sig ett glas på kvällen. Här finns även utmärkta campingmöjligheter där man kan slå upp sitt tält. På ön Harstena kan man fylla på förråden när det behövs. Här finns en handelsbod, fiskrökeri och ett bageri. Vill man inte laga sin mat själv kan man äta på restaurangen Loftet på ön eller vid uteserveringen vid handelsboden där enklare mat som pizza serveras.

Föreslagen resväg

Innan man ger sig ut på vattnet får man en föreslagen resväg som listar förslag på rutt dag för dag. På dag ett kommer man vid avfärd att passera fågelskyddsområden medans man styr mot Aspöja och alla de små fina öarna här där man kan slå läger. Här är havsörnar en vanlig syn. På dag två tar man sig sydväst genom de vindpiskade öarna till den yttre skärgården där man kommer att hitta ön Kupa Klint. Här finns ett berg som ger en fantastisk utsikt över hundratals små öar. Ön Missjö ligger i närheten. På dag tre fortsätter man söderut mot Harstena och medans man paddlar in mot ön kommer man mötas av en liten by med små pittoreska hus. Man kan sedan avsluta dagen med att besöka någon av öarna runt Torrön för en bra campingplats i solnedgången.

På dag fyra rör man sig västerut mot Vaggön med sina dramatiska branta väggar och mot Håskö. Här finns några av områdets orörda gårdar och för en liten avgift kan man här låna den vedeldade bastun som finns direkt på havet. På dag fem paddlar man mot Fångö vilket på 1800-talet var en viktig plats för kopparbrytning och här finns många kvarlevor kvar från den tiden. Mittemot Fångö finns Gubbön navigationsmärke som man kan klättra upp till för att få en spektakulär utsikt över skärgården. På dag sex, vilket blir den sista hela dagen ute på sjön, styr man sin kajak mot Häradsskär fyr. Detta rekommenderas dock bara för erfarna då man kommer paddla långt ut i skärgården, man kommer befinna sig så nära det öppna havet som man kan komma. Efter denna sista dag är det dags att styra kajaken tillbaka till startplatsen för att lämna tillbaka det man lånat och avsluta denna äventyrssemester.