Enköping – Sveriges närmaste stad

Har du kikat på Enköping som ditt nästa resmål kan du förvänta dig vacker arkitektur, nära till många andra städer och vad som torde vara Sveriges vackraste parker. Parkerna har blivit stadens största turistmål och kommunen lägger ned mycket tid varje år på att utveckla dem. För att få bästa möjliga upplevelse kan du gå med på en guidad visning genom parkerna. En av de mest kända parkerna i Enköping är Drömparken. Här samlas över 200 perenna växter och den är helt unik i sitt slag. Parken lever hela året och förändas med årstiderna.

Slott för alla smaker

Enköping bjuder sina besökare på ett urval av slott och stora gårdar. Ett av de mest kända är Ekolsund slott som ligger nära den östra gränsen. Slottet är populärt att besöka och är mest känt för att vara Gustav IIIs favoritslott.  En annan favorit är Haga slott där det går att boka en avkopplande weekend  och njuta av deras härliga relaxavdelning eller prisbelönta vinkällare. Här flödar lyxen fritt under en weekend.
Grönsöö slott ligger några mil sydväst om stadskärnan och ligger i direkt anslutning till mälare. Slottet passar för en dagsutflykt och bjuder på härligt hemlagad mat i deras slottscafe. På gården finns ett eget musteri med anor tillbaka till 1600-talet. Varje år anordnas också en äppelmarknad som många människor vallfärdar för att besöka varje år.  Det går även att ta sig med båt till slottet och ångbåtsbryggan finns att lägga till vid.  Ett annat slott bjuder på ost och deli i sin gårdsbutik och det är Salnecke slott strax utanför Örsundsbro som bjuder på dessa delikatesser. Det här är ett slott i helt unik stil. Den första kända ägaren var redan 1302 och slottet är otroligt välbevarat och har kvar sin gamla stil.

Närheten till Mälaren öppnar för många aktiviteter

Enköping har en stor del av kommungränsen mot Mälaren och för den som vill bada finns en mängd olika badplatser. Här kan du garanterat hitta en strand där du slipper trängas och bara kan passa på att njuta. Mälaren öppnar såklart upp för fiske då det är fritt att fiska med handredskapsfiske. Det är populärt att fiska här och du kan fiska både från land och båt.  Det går även att ta sig ut på Mälaren för en båttur över en dag. Birka är populärt att åka till bland annat.

En annorlunda boendealternativ

När det kommer till att välja boende kommer du att bli förvånad över det stora urvalet av boenden som finns att välja på. Vad sägs om en natt ute på Bryggholmens gård. En trafikfri ö som för tankarna tillbaka till forna tider. Den 3 km långa ön innefattar sedan några år ett naturreservat på östra delen av ön. Här går det till fullo att komma ifrån all stress i vardagen och bara njuta av naturen och att kunna vara i nuet.


En annorlunda boendealternativ

Enköping har verkligen allt att erbjuda och med närheten till det mesta är det bara att välja och vraka vad du vill uppleva under ditt besök här.