Geirangerfjorden och dess vattenfall

Geirangerfjorden är en fjord i Norge som är cirka 20 kilometer lång. Fjorden har tre kända vattenfall vilket heter Seven Sisters Waterfall, Friaren och Brudslöjan. Seven Sisters Waterfall består av sju separata strömmar där den högsta av dem faller 250 meter. Friaren ligger på den motsatta sidan av stranden där Seven Sisters Waterfall befinner sig och detta vattenfall är inte särskilt högt. Vattenfallet delas i mitten och avslöjar ett berg som med hjälp av en vattenfallet liknar en flaska. Enligt legenden så har Friaren fått sitt namn då den just har försökt fria till de sju systrarna, Seven Sisters, på andra sidan fjorden. Friaren blev dock ständigt nekad. Vattenfallet Brudslöjan är cirka 24 meter högt och vattnet kommer från områdena runt Storlien. Man kan åka med Geiranger Fjord Tourist Cruise om man vill se vattenfallet. Det finns dock flera andra färjor från Hellesylt till Geiranger eller vice versa där man också kommer att kunna se vattenfallet. Dessa färjor är inte så turisttäta som Geiranger Fjord Tourist Cruise är och det är bra att det finns alternativ till de stora turiståkturen.

Geirangerfjorden

 

När man bestämmer sig för att man vill se vattenfallen på Geirangerfjorden så är det mycket mer än bara vattenfallen man får på köpet. Geirangerfjorden är en upplevelse i sig. Fjorden är formad som ett S och går mellan Hellesylt och Geiranger vilket är en sträcka på cirka 20 kilometer. Fjorden tillsammans med den underbara omgivningen där de tre vattenfallen Seven Sisters, Friaren och Brudslöjan ingår är listad som ett världsarv av UNESCO från och med år 2005. Längs med fjorden kommer man att se övergivna alpin- och fjordfarmer vilket gör att man får in en bit historia på resan. Geirangerfjorden är 260 meter som djupast och bergen som omger fjorden är som allra högst cirka 1 600 meter över vattenytan. Vattennivån beror på hur stor mängd snö som kommer att tina och självklart även mängden nederbörd. Vattenfallen syns som tydligast under månaderna maj till juli då snön smälter som allra mest. Självklart syns vattenfallen bra i de andra månaderna också, men Seven Sisters Waterfall är lite speciellt. Det består som sagt av sju separata strömmar, och dessa kan vara svåra att se var för sig. Under perioden maj till juli är då det är lättast att urskilja de sju strömmarna från varandra, annars är det lätt att alla strömmar ser ut att vara en och samma.

Geirangerfjorden

Boende

 

De flesta boenden i närheten av Geirangerfjorden är campingar med tanke på naturen runt omkring. Det finns dock några få hotell och vandrarhem också. Det alla dessa boendealternativ har gemensamt är att de ligger precis i anslutning till fjorden, och då menar jag det verkligen. Även det ena hotellet ligger precis vid fjorden och man bor bara några meter ifrån vattnet. Den utsikten man har, vare sig man campar eller bor på vandrarhem, i en stuga eller på hotell, är svår att slå. Geirangerfjorden och dess vattenfall representerar naturen när den som är allra bäst och allra vackrast.