Gotland

Gotland, Sveriges största ö, är en plats som man som turist bara bör besöka om man har tid och möjlighet. Resan över tar bara några timmar med färja och på ön finns det gott om boende i olika prisklasser, för alla typer av turister, från backpackers till den som vill bo lite mer bekvämt. Att ta sig hit gör man enklast från Nynäshamn, en stad som ligger cirka 6 mil söder om Stockholm. Hit kan man ta sig med antingen buss eller pendeltåg som tar omkring en timme. Därefter väntar färjan över till Visby, Gotlands största stad, tillika den största sevärdheten på ön. Ön har länge haft en stor betydelse i svensk historia vilket också återspeglas i just Visby som har anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden men även tidigare än så, till vikingarnas tid.

Det allra först tecknet på att det är en historisk plats man besöker är den berömda ringmuren man stöter på när man tar sig in i Visby, en mur vars historia kommer från medeltiden. är man direkt möts av den så kallade ringmuren som omger staden. Detta historiska monument är idag också utsett som ett världsnaturarv av UNESCO.

Mer än bara historia

Men nu erbjuder Visby mer än bara historia, ni hittar här en mängd olika affärer men framför allt också restauranger, varav några av dessa inte bara är bland de bästa på ön utan också bland de bästa i landet. Många av dessa restauranger använder sig av riktigt färska råvaror som just dessa gotländska restauranger är så kända för, från farmen direkt till restaurangen och sen ut till bordet. Inga mellanhänder, ingen lagring, det kan inte bli mycket färskare än så. Detta gäller då både grönsaker och protein som fisk och kött. Att avnjuta en god bit mat på en av stadens utsökta restauranger kan också vara en perfekt start på en fartfylld kväll. Utelivet här vaknar verkligen till liv under sommarmånaderna och kan med lätthet konkurrera med Stockholm när det gäller popularitet. Det är också därför som så många svenskar beger sig hit under just sommarmånaderna, för att luta sig tillbaka under dagtid, och festa loss under kvällstid. Jag har själv upplevt detta under en sommar, för många, många år sedan men det är något jag verkligen kan rekommendera. Ni kommer skapa er minnen som ni sent glömmer. Var ute och ha skoj om kvällarna och hitta sen på något kul under dagtid. Vi spenderade bland annat två dagar på Visby go-cart. Visst det kanske inte är det billigaste nöjet man kan hitta på ön men jäklar va skoj det var, speciellt om man är en grupp på runt tio personer. Då har man tillräckligt med folk för att anordna tävlingar, heat, semi- och finaltävling och med detta skryträtten efter att ha vunnit allt.

Därefter är det tid att besöka stortorget, avnjuta en god lunch och ett par goda öl eller alkoholfritt om man nu föredrar det, i detta goda sällskap. Sitta där och se solen gå ner över horisonten, för att därefter bege sig hem, duscha och kvällens festligheter kan återigen inledas.