Heart of Lapland

Heart of Lapland kallas det område i östra Norrbotten som innefattar ett område norr om Pajala och ner till Kalix. Mer precis rör det fem kommuner vilket är Pajala, Haparanda, Övertorneå, Överkalix och Kalix. Heart of Lapland har en egen hemsida där man han se vad området har att erbjuda. Norra Sverige blir alltmer ett vanligare turistmål för turister. Här får man en genuin upplevelse och platsen bjuder på en magnifik natur.

 

Aktiviteter

Heart of Lapland har en rik kultur och här talas finska, Meänkieli, Sami och svenska. Vill man utforska livet här finns det stugor att hyra som ofta ligger i naturen och nära det vilda djurlivet. Här finns en fascinerande skärgård med många öar och med båttur går det att besöka flertalet av dessa. Malören är en ö tre mil ut i havet. Ön är ett naturreservat som ligger längst ut i Bottenvikens skärgård. Det är få som har besökt eller övernattat på denna ö, men det är möjligt i och med Malören Lodge som ligger här. Det erbjuder boende till ön där man får uppleva stillhet och lugn och där man får ha horisonten som utsikt. Långt ifrån stadens myller, hit åker man för att slappna av totalt. I Kalix kommun erbjuder Riipibo stugor där man omges av naturen och har utsikt över sjön Riipijärvi och berget Palakka. Detta är en paus från vardagen där man kan vandra längs stigarna i skogen, sitta på bryggan och se ut över havet, fiska eller ro ut med den tillhörande båten. Det som dock lockar många hit är möjligheten till att trampa dressin på den nedlagda Haparandabanan. Detta lockar både ung som stor. Järnvägen går mitt igenom en skog och under sommaren strövar renarna fritt omkring och det är inte ovanligt att en ren står i vägen på spåret. En upplevelse utöver det normala. Många turister besöker även någon av kommunerna i Heart of Lapland under de kalla vintermånaderna för att se norrskenet. Det finns speciella sådana researrangemang och man kan bo i allt från en igloo med glastak till en mer bekväm och modern stuga.

Sommaraktiviteter

Det är trots allt på sommaren som de flesta turister ger sig iväg på äventyr. För den fiskeintresserade bjuder Heart of Lapland på många upplevelser. För den golfintresserade finns Linnébanan i Kalix där man kan spela dygnet runt tack vare midnattssolen. Klubbhuset är öppet där man kan få en kaffe, lite snacks eller en måltid. I Övertårneå kan man på sommaren gå en så kallad smakvandring. Med en guide kommer man att vandra uppför Luppioberget där man kommer få en magnifik utsikt över Tornedalen. Vid start får man en färdigpackad ryggsäck som innehåller små smakpaket som hör ihop med det guiden berättar om. Man vandrar i cirka två timmar och får lära sig om Luppioberget och Tornedalens kultur och historia. Smakvandringen brukar kallas för A Taste of Tornedalen på grund av de smakpaket man får med sig. Det blir lite som att man smakar sig igenom Tornedalen. Uppe på Luppioberget finns även en restaurang. Sommaraktiviteter finns mer än man kan tro i Heart of Lapland, många av de handlar om fiske och natur. Heart of Lapland besöks inte av den som vill ha fart och fläkt, utan för turisten som vill ha lugn och ro i nära samspel med naturen.

Sommaraktiviteter