Historiefyllda Dalarna

Det finns många gamla bostäder som besuttits av kända svenska människor man kan besöka i Sverige och ett av dem är Carl Larsson-gården i Sundborn, den gård där det konstnärsparet Carl och Karin Larsson bodde. Carl föddes 1853 i Gamla Stan, Stockholm och räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare, han gifte sig med konstnären Karin Bergöö, född 1859 i Örebro, och tillsammans flyttade de till Lilla Hyttnäs, en stuga i Sundborn utanför Falun där Karins pappa föddes. Detta förvandlades till det vi idag känner till som Carl Larsson-gården. Hit kan man åka och få en guidad rundtur där man får veta mer om det världsberömda konstnärsparet och hur de levde sina liv i det hus där de uppfostrade sina 8 barn, till vilka Karin designade kläderna.

Förutom Lilla Hyttnäs, vilket är värt ett besök, finns här flera andra platser att se. Sundbornsån, som rinner från sjön Toftan till Hosjön, rinner genom byn och är en perfekt plats för en mysig promenad. Här hittar man också Sundborns Kyrka, ett kapell som började byggas år 1620 men som senare revs ner då byggnaden blev för ostabil och byggdes sedan upp igen. 1905 ledde Carl Larsson en ordentlig förnyelse av denna. Eter det förnyades den ytterligare en gång 1978 då man bland annat tilläggsisolerade.

En unik byggnad

Befinner man dig i Dalarna, och framförallt i Falun, så finns det en del andra ställen man bör passa på att besöka. Cirka en kilometer sydväst om Faluns centrala delar finner vi Falu gruva där man så tidigt som 800 e. kr. påbörjade brytningen vilken pågick ända fram till 1992. Denna var en gång en av Sveriges största gruvor och blev 2001 ett världsarv. Här har man förutom koppar brutit sulfidmalmer, zink, bly, vismut, silver och guld. Idag kan man här få en guidad rundtur genom gruvan där du får möta Sveriges historia i gruvans salar och gruvgångar på 67 meters djup. Har man hälsat på hemma hos Carl och Karin Larsson får man inte missa ett besök hos Anders Zorn på Zorngården. Denne man förvärvade ett stycke mark intill Mora kyrka dit han flyttade en enkel timmerstuga vilken han byggde till och om i de närmaste decennier. Huset är i ett slag för sig själv, inspirerat från brittisk Arts and Crafts föreställningar om vikingatidens arkitektur och lokal byggnadstradition formades det och fylldes sedan med konst och hantverk från olika håll med kurbits och dalatradition så som vävda tapeter, marmorskulpturer och möbler som Zorn själv designat. Han har även formgett statyer som står i trädgården bland rosenhäckar, fruktträd, köksväxter och bondpioner. I detta hus kan man idag få en guidad rundtur och des säregna charm är värt besöket. En annan upplevelse man inte bör missa är Dalhalla, ett före detta kalkbrott beläget mitt i skogen utanför Rättvik. Här sprängde och grävde man under ett femtiotal år och detta banade väg för det Dalhalla vi känner till idag, en akustiskt utformad arena som formar ett idealiskt snitt i tre dimensioner, en fantastisk scen där man kan uppleva 20–25 olika evenemang från juni till september.