Höga Kusten, del 2

Höga Kusten bjuder på otroligt mycket vandring. Det finns både leder och stigar som passar allt från mer erfarna vandrare till barnfamiljer. På många ställen finns det parkeringar och den fantastiska naturen finns direkt när man kliver ut ur bilen. Höga Kusten är verkligen unikt på många sätt. När man väl står på en höjd och ser ut över skärgården med de höga öarna förstår man vad som lockar folk hit varje år och man undrar hur man har kunnat missa denna pärla när man har kört längs med E4:an.

Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark

I de norra delarna av Höga Kusten ligger Skuleskogens nationalpark. Parken kännetecknas av kontrasterna mellan den gamla orörda skogen, det bergiga landskapet och utsikten över havet. Det är som en magisk plats att vandra genom och på de allra flesta ställen har tiden stått stilla. En av de mest kända ställena i parken är Slåtterdalsskrevan. Den bildades när Slåtterdalsberget sprack mitt itu. Skreva har hunnit bli hela 1200 miljoner år gammal och är 40 meter djup och 200 meter lång. Det här sätter perspektivet lite i vad som finns att uppleva i denna fantastiska nationalpark.Vill man verkligen uppleva hur naturen har förändrats genom åren kan det vara roligt att läsa på innan om vad som har hänt på platsen.
Mar tar sig till nationalparken genom en av de tre entréerna.  Det finns entré syd, entré väst och entré nord. Det finns flera uppmärkta stigar att vandra längs med. Förutom att det finns stigar att vandra med finns en handikappanpassad grusväg att följa. När man vandrar på de olika stigarna möts man av små tjärnar, höjder med fantastisk utsikt och den helt orörda. På flertalet ställen finns vindskydd och ofta en mulltoa. Mycket är väl gjort för att passa de som inte brukar vandra mycket och med en kaffetermos och lite matsäck kan man få en dag som aldrig glömmer. Den rena norrländska luften och tystnaden som bara bryts av vinden som tar sig igenom trädtopparna eller lite fågelkvittar. Det är livskvalitet och något som blir mer och mer sällsynt runt om i världen.

Höga Kustenleden

Det finns en led som man kan välja att ta i etapper eller att vandra hela. Det är Höga Kustenleden som tar dig 128 kilometer från Hornöberget vid Höga Kustenbrons norra fäste till Örnsköldsviks torg. Leden är indelad i 13 etapper och de graderas som lätt, medel eller krävande vandring. På vägen passerar man några ställen att införskaffa förnödenheter och ställen att övernatta på. Det underlättar den några dagar långa vandringen. Det går att planera för att få en smidig vandring och även om det är första gången man går på en längre vandring är det lätt att ta sig fram hela vägen till målet. På flera ställen finns också bra övernattning på boenden och i de delar där det inte finns boenden finns många välskötta vindskydd att sova under. Det finns eldstäder och att göra upp en eld på kvällen är möjligt. Leden sägs vara en av Sveriges vackraste och hur man än vill gå den är den helt klart värd ett besök.