Höga Kusten, del 3

Förutom en fantastisk natur bjuder Höga Kusten på en otroligt vacker och annorlunda skärgård. Den präglas av öar som har växt fram från havet genom landhöjningen. Skärgården har lite säregna höga öar som kan upplevas som berg och här finns faktiskt Sveriges högsta ö. Det är Mjältön med sina 236 m ö h som bjuder på det. I skärgården finns det många öar som det går att hyra stuga eller ta sig ut med båt och sedan tälta. En av de största och mest populära är Ulvön som ligger i Örnsköldsviks kommun. Här växer turismen och den blir ett mer och mer populärt turistmål varje sommar.

Trysunda

De som har hittat till Trysunda säger att det är en av de vackraste sjöarna. Fiskeläget är perfekt och den som letar en skön semester eller bara weekend med avkoppling och härligt lugn har hittat till rätt ö. Det är lätt att ta sig till ön med Ulvöfärjan från Köpmanholmen. Byn på Trysunda ligger väl skyddat i en djup vik och är ett populärt utflyktsmål. På nordostsidan av ön hittar man Björnviken som är känd för den fantastiska sandstranden. Tidigare fanns en gruva på ön och i Björnviken kan man hitta en gammal lokomobil. Den östra sidan av ön kallas Storviken och här har havet spolat bort stranden och en klapperstensstrand vetter mot havet. Namnet Trysunda kommer av att det först fanns tre sund, men det var på Medeltiden. Idag finns bara ett kvar och det är där byn finns med en gästhamn, ett vandrarhem och en liten handelsbod. Hela ön är ett naturreservat och ett kapell från 1600-talet finns kvar än idag.

Ulvön

Ulvön

Om det är Bottenhavets pärla du vill besöka är det Ulvön som är resmålet. Ön med det fantastiska fiskeläget upptäcktes redan på 1500-talet. I flera generationer var det känt för sin surströmmingstillverkning och även om det sista salteriet lades ned 1983 finns det kvar att besöka än idag. Ulvön bjuder även på en annan gammal pärla. Fiskekapellet som står på ön är sedan 1622 är idag det äldsta fiskekapellet. Det är i bra skick och målningarna invändigt är signerade 1719. Kapellet räknas idag som Ångermanlands äldsta bevarade träbyggnad.
Ulvön bjuder inte bara på historia utan även på moderniteter. Här finns ett förstklassigt hotell, som idag rankas som en av Sveriges bästa, restauranger, en liten camping och fantastiska strövområden. Du tar dig enkelt ut till ön med färja fån Köpmanholmen eller Ullånger. Om du tar dig upp till Sandviken hittar du ett trehundraårigt fiskeläge. Landhöjningen har gjort att strandkanten har flyttats lite, men charmen finns kvar. Sandviken är idag ett kulturreservat.

Mjältön

Mjältön har ett naturreservat och är en populär ö att besöka. Det går att ta sig ut med båt, för den som gillar att paddla går det även att ta sig ut genom att paddla kajak. Det finns vandringsstigar på ön och det går att ta sig upp till toppen för att uppleva skärgårdens absolut bästa utsikt. Traditionen säger att man ska ta med sig en sten från strandkanten och lägga på högen på toppen. Det för att ön ska fortsätta vara Sveriges högsta. Det finns flera populära ställen att besöka på ön Baggviken, Sunds fäbodar och Bastutoberget är några av dem.