Höga kusten, del 1

Höga Kusten är en unik plats i världen med sitt speciella arv sedan istiden. Här var istäcket som tjockast med hela tre km hög is. Det har satt sina spår på naturen och idag finns det mycket att uppleva längs med den tio kilometer långa kuststräckan. Höga Kusten skrevs år 2000 in som ett världsarv på Unescos lista och det med motiveringen att Höga Kusten har en unik natur. Landhöjningen har genom årtusendena kommit upp i hela 285 meter och det säger en hel del om hur det har påverkat naturen i området.

En av Sveriges vackraste vägar

Höga Kusten börjar när man har passerat Höga Kusten-bron och kommer söderifrån på E4. Vägen är idag ofta omnämnd som en av Sveriges vackraste vägar. Det med all rätt då naturen emellanåt är slående vacker. För den som åker till Höga Kusten är det i första hand naturen som bör vara målet för resan. Området bjuder på många historiska minnesplatser eftersom det har bott människor här sedan 7000 år tillbaka. Ofta tänker man Norrland som glest befolkat, men här har det varit möjligt under många tusen år att vara bosatt. Det är fortfarande glest mellan husen och byarna är små. Det är lite det som är charmen då naturen upplevs som mer nära inpå. En pärla som möter en ganska tidigt efter bron om man svänger av mot kusten är Nordingrå. I området har det bott människor sedan 3000-3500 f Kr. Det som lockade människor att bosätta sig här var det goda fisket. Än idag finns det goda möjligheter att fiska på många platser och för den som vill ha en rofylld plats att sitta för att få napp är det helt rätt ställe.

En av Sveriges vackraste vägar

De naturliga hamnarna som uppstod i och med landhöjningen bjöd in till att ännu mer bidra till det goda fisket. Redan tidigt byggdes små kapell och idag kan du hitta Sveriges äldsta små träkapell i området. Området har sedan tagit sig fram genom århundradena och under 1800-talet byggdes sågverk som tog området framåt. Var man än vänder sig eller kör möts man av den fantastiska naturen och dess historia.

Bra kvalitet på boenden

För den som vill ta sig igenom Höga Kusten med bil finns det många fina och bra boenden. Bland annat många BnB som bjuder på Norrländskt härlig lugn med trevliga människor. Det är verkligen en bra plats att besöka för den som gillar att se Sverige på nära håll. Vid Höga Kusten-bron finns ett hotell som har fått bra recensioner och där ordnas det även aktiviteter efter säsong. Campingar finns det gott om. För de som gillar konserter och anda uppträdanden kan det vara bra att se vad Skule naturscen har att erbjuda. Det är helt klart ett område som värnar om sina gäster och det märks både på gästvänligheten och på utbudet. Det som gjorts är väl genomtänkt och för att bjuda en bred på publik på underhållning. Det mesta är gjort för att besökas sommartid även om det finns bra möjligheter