Hotellturism i norr, del 1

Norra Sverige lockar allt fler turister och ibland är själva hotellet eller resorten platsen man åker dit för. Här finns igloohotell, ishotell och trädhotell. Många av hotellen är kända internationellt och lockar till sig många utländska, såväl som inhemska, turister som vill uppleva det kalla norra Sverige.

 

Igloohotellet i Arjeplog

 

På en udde i Hornavan i Arjeplog ligger Iglootel som byggs upp varje vinter och där man får chansen att verkligen uppleva livet inne i en igloo. Igloorna byggs upp genom att stora luftballonger fylls med luft och sedan sprutar man helt enkelt snö över dessa luftballongen. Snön fryser sedan och blir till en stabil konstruktion. Iglootel består av bland annat en isbar, två event-igloos, tio sov-igloos, en eld-igloo, en lounge-igloo och ett utomhusområde med badtunnor och bastu. Isbaren har drinkar för barnen och för vuxna, kalla som varma. Eld-igloon är ett större utomhusområde där man kan sätta sig ner, slappna av och prata med andra gäster. Denna eld-igloo består av massiva väggar av snö medans det inte finns ett tak. Detta är en plats där man slappnar av framför den mysiga brasan och har man tur kommer man kunna se norrsken. Området är totalt cirka 900 kvadratmeter och man kommer definitivt att trivas här.

Olika typer av igloos och aktiviteter

Är man här med familjen kan man boka en familjeigloo som har plats för upp till 6 personer. Alla andra igloos är designade för att rymma två personer. När man bokar sin igloo ingår varma sovsäckar, fransk frukost och en varm dryck. Man kommer även få en välkomstdrink, en guidad tur och tillgång till matsalen. Att bo på Iglootel är dock inte billigt, man betalar för antalet personer och inte för en igloo. I de standardigloos som har plats för upp till 6 personer kostar det 995 kronor eller 1590 kronor per person. Vill man få tillgång till hela området med bastu och badtunnor är det 1590 kronor per person som gäller. För den så kallade romantiska igloon kostar det 1840 kronor eller 2390 kronor per person. Samma sak gäller där, vill man ha tillgång till allt är det 2390 kronor per person som gäller. Det är med andra ord inte en plats man kanske sover en vecka på om man är en familj på 4–5 stycken. Det må vara dyrt, med det är en oförglömlig upplevelse. Iglootel erbjuder även aktiviteter. Man kan få en guidad snöskotertur om man vill. Iglootel erbjuder även en hundspannstur på cirka 1,5 timme. Älgsafarin som erbjuds är även den cirka 1,5 timme. Annat man erbjuder är pimpelfiske, en tur till Båtsuoj Samecenter, Speedcar på is, körning på is och man har till sist ett paket man kallar för polcirkeln. Körning på is är populärt och bilen man får köra är en Porsche Boxter. Detta kostar dock 8 640 kronor och då får man köra i 2 timmar. Men ofta är man inte ensam utan kanske åkt hit med en grupp och då delar på notan. Iglootel kommer återkomma år efter år och erbjuda en upplevelse olikt något