Hotellturism i norr, del 2

Ishotellet i Jukkasjärvi är ett perfekt exempel där själva hotellet är turistattraktionen. Trähotellet i Harads likaså.

Jukkasjärvi Ishotell

 

Det första ishotellet i Jukkasjärvi byggdes år 1989. Sedan dess har ishotellet funnits här, i byn Jukkasjärvi 20 mil norr om Polcirkeln. Ishotellet har ett par olika rum som man erbjuder där det vanligaste är det som man kort och kott kallar för isrum. Här är i princip allt gjort av is vilket gör att temperaturen är cirka 6 minusgrader här inne. På sängen av is finns en madrass med renskinn och en varm sovsäck. Hotellet har också en varm del där bastu finns tillgängligt. Vill man sova i ett av dessa isrum så är de tillgängliga under december till april och återuppbyggs i ny tappning varje säsong. Ishotellet har också andra rum som är varma och man har även stugliknande rum, men även andra rum som är enbart av is.

Konceptet med att erbjuda isrum året runt inleddes i november år 2016 och man har exempelvis det som kallas konstsviten där varje svit är handskulpterad av kreatörer från hela världen. Dessa kalla rum har även de en temperatur på cirka 6 minusgrader och dessa rum är tillgängliga året runt tack vare en specialdesignad byggnad som drivs av solenergi. Förutom dessa konstsviter är även två olika deluxesviter tillgängliga året rent. Den ena av dessa rum har en relaxavdelning i direkt anslutning till sovrummet. Deluxesvit 365 är deras största svit och har finns en uppvärmd relaxavdelning med egen toalett och badrum och vissa har även bastu och badkar. Varje svit är unik. På ishotellet finns en restaurang, en isbar och en lounge. Genom hotellet kan man även boka olika aktiviteter såsom isskulpteringskurs, en skoterupplevelse och där man får plocka sin mat i naturen och uppleva en äkta samisk middag. Ishotellet är populärt så vill man bo här gäller det att boka i tid.

Treehotel

I tätorten Harads i Boden kommun ligger Treehotel vilket är ett hotell där man bor uppe i höga tallar i olika former av avancerade trädkojor. Treehotel tillhandahåller olika former av rum som alla heter och ser annorlunda ut. The Dragonfly är på 52 kvadratmeter och har stora panoramafönster. Man kommer upp till rummet med en 15 meter lång ramp. The Birds Nest ser utifrån ut som ett gigantiskt fågelbo medans interiören dock är hemtam och exklusiv. Rummet som kallas för The Ufo ser ut som ett flygande tefat och är gjutet i kompositmaterial. Det finns en infällbar trapp som man får använda för att ta sig upp hit. Rummet rymmer fem personer och har toalett och sällskapsrum. The Blue Cone är ett trädrum på 22 kvadratmeter och har fyra bäddar, sovloft och toalett.  The Blue Cone är inte högt uppe i träden utan långt nere vilket gör att bryggan för att ta sig till rummet passar även de som sitter i rullstol. The Cabin sitter högt upp med utsikt över Luleälvens dalgång. Det sista och största rummet är The 7th room, är på 100 kvadratmeter och har två separata sovrum och man till och med sova ute på verandan om man vill. Treehotel i Harads är definitivt värt att besöka åtminstone en gång. Runt om hotellet och i Boden finns det gott om aktiviteter för både vuxna och barn.