Köpenhamn och Rundetårn

Rundetårn är ett torn från 1600-talet som ligger i Köpenhamn i Danmark. Det byggdes som en del av den så kallade Trinitatisanläggningen vilket var en plats där elever skulle få tillgång till ett astronomiskt observatorium, ett universitetsbibliotek och en kyrka. Rundetårn är idag Europas äldsta fungerande observatorium och är idag en av Köpenhamns mest kända byggnader. Rundetårn lockar många turister till Köpenhamn.

Historia

Kristian IV var den som bestämde att detta observatorium skulle byggas. Bygget startade år 1637 och pågick i fem år innan det stod klart. Som sagt ingick observatoriet i Trinitatisanläggningen. Kyrkan blev klar år 1656 och biblioteket år 1657. Rundetårn var ett av många observatorier som uppfördes på denna tid. Teleskopet hade uppfunnits år 1608 och de europeiska länderna började sin rivalitet för att etablera kolonier. Det var nödvändigt att kunna navigera över oceanen och därför etablerades många statliga observatorier. Den första blev år 1632 och uppfördes i Leiden i Holland. Man var även snabba i Danmark med att påbörja planer för Rundetårn. Rundetårn är 36 meter högt och har faktiskt inga trappor alls. Istället går upp för en spiralgång på 209 meter går sju och ett halvt varv runt tornets kärna för att komma upp till observatorieplattformen. Det finns dock flertalet dokumenterade händelser där betydelsefulla människor valt att inte promenera upp utan istället använda ett annat sätt. År 1716 red exempelvis Peter den store upp och hans Katarina gjorde detsamma fast med totalt fyra hästar. Det är inte bara rymden man kan observera härifrån utan runt observatoriet finns en plattform där man har en utmärkt utsikt över Köpenhamn. I Rundetårn byggdes också en bibliotekssal och denna sal används sedan år 1987 till utställningar och konserter. Köpenhamns universitet använde Rundetårn för astronomiska studier fram till år 1861. Nu är de framförallt amatörastronomer som vandrar upp till observatoriet för att använda det teleskop som är monterat där. Från Rundetårn har flertalet observationer gjorts, den senaste dokumenterade är från år 1929.

Historia

Besöka Köpenhamn och Rundetårn

Rundetårn är så klart en turistmagnet i sig och över 600 000 personer besöker tornet varje år. Det motsvarar nästan 1 650 personer varje dag. Rundetårn är öppet under sommarsäsongen mellan 1 maj till 30 september alla dagar klockan 10 – 20. Resten av året är Rundetårn öppet måndagar, torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar mellan klockan 10 – 18. För vuxna kostar det 25 danska kronor att gå in och för barn mellan 5 och 15 år kostar det 5 danska kronor. När man ändå är i Köpenhamn så kan man passa på att besöka andra astronomiska sevärdheter om det lockar en. I stadshuset finns Jens Olsens berömda astronomiska klocka och Köpenhamn har även Tycho Brahe Planetarium. I Planetariet finns en IMAX-biograf och 3D-filmer om rymden. Biografen kallas för The Space Theatre och är en 1 000 kvadratmeter stor kupol. Det finns olika filmer att välja mellan men alla filmer börjar med en resa ut i rymden. Köpenhamn har även mer att erbjuda för den som är intresserad av astronomi då Köpenhamn även har Kroppedal Astronomy Museum. Även om man enbart tänkt besöka Rundetårn är det lätt att intresset för astronomi tilltar och då finns dessa alternativ att fördjupa sig i också.