Kungälv en pärla utanför Göteborg

Göteborg är en av Sveriges storstäder och bjuder på en mix av kultur, fiskehistoria och fina vyer med sandstränder och ett naturrikt kustlandskap. Men det finns dock många populära städer nära Göteborg som ständigt är under utveckling för att locka nya generationer och invånare. En växande stad är Kungälv som ligger en bit utanför Göteborg. Detta område är en riktig pärla och erbjuder det mesta som hjärtat önskar och oavsett om man letar efter en bostad att bo med sin familj i eller om man är singel har Kungälv någonting intressant att erbjuda. Men vad är det egentligen som gör Kungälv så populärt och hur ser stadens historia ut?
Tätorten Kungälv är ett populärt område som ligger cirka 20 km från Göteborg. Ursprungligen så låg staden belägen cirka 3 km mer västerut och hette då Kungahälla. Man tror att Kungahälla troligtvis är äldre än 1000 år men man har inte hittat mycket som styrker det exakta årtalet då orten infördes. Flera personer anser dock att Kungahälla var den plats som man anordnade det kända Trekungamötet 1101 på och där slöt man ett fredsavtal mellan de nordiska kungarna. År 1135 så utplånades staden av folkslaget Venderna och kom sedan att byggas upp flera gånger innan det slutligen flyttades till dess nuvarande plats och istället bytte namn till Kungälv. Kungälv var under en väldigt lång tidsperiod Bohusläns minsta stad fram till 1910-talet då staden gick om Marstrand i befolkningsmängd. Detta berodde framförallt på jordbruk men också att staden sakta men säkert  industrialiserades. Flera mycket kända företag är ifrån Kungälv varav det uppskattade Kungälvs glasburk som grundades redan år 1875. Göteborgs Kex AB har också sin produktion och lager i Kungälv och är idag stadens största arbetsgivare.

Berömda byggnader och kända personer

Någonting som gör staden väldigt lockande och som bidrar till stadens atmosfär är alla de byggnader och kyrkor som går att skåda där flera av dem är väldigt välbevarade. Några av stadens välbevarade kyrkor är bland annat Kastalakyrkan, Ytterby kyrkan och Munkegärdekyrkan. Utöver detta kan man om man är på genomfart även besöka den berömda Bohus fästningen som idag mer räknas som en ruin. Fästningen byggdes år 1308 för att man skulle kunna försvara området från den Norska armén. Ruinen är belägen på klippan Bagaholmen som ligger vid Nordre älv som sammanlänkar till Göta älv. Fästningen är mycket betydelsefull då den gav namn för Bohuslän och har kontrollerats av både Sverige, Norge och Danmark under olika perioder i historien. Fästningen användes som fängelsehåla för krigsfångar, skyddsrum och boende. Det är helt klart väl värt att bevittna fästningen på nära håll och läsa om dess händelserika historia om man är i krokarna.


Berömda byggnader och kända personer

Förutom sin innehållsrika historia vad gäller krig, kyrkor och andra intressanta byggnader är också Kungälv en plats som flera framstående skådespelare och elitidrottare är ifrån. Kända ishockeyspelare som till exempel Lias Andersson och Fredrik Sjöström har haft sin bas i Kungälv. Detsamma gäller skådespelarna Björn Gustafsson, Anders Byström och Karin Franz Körlof. Alla är viktiga och betydelsefulla personer för den svenska kulturen och idrotten.