Kungsleden

Kungsleden går från Abisko i norr till Hemavan i söder. Den är en av världens mest kända vandringsleder. Den är 425 km lång och passar både mer och mindre rutinerade vandrare. Leden startades i början av 1900-talet och har sedan dess besökts av tusentals vandrare.

Vandra genom 4 nationalparker

Vandra genom 4 nationalparker

Går du från norr till söder kommer du att vandra genom hela 4 nationalparker på vägen. Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise ligger alla längs med leden. Abisko är slående vacker och mest känd för sina norrsken på vintern. Sommartid hägrar fjällvärldens fantasiska natur och Kungsleden ger möjligheten att uppleva den från insidan. Stora Sjöfallet finns med på Unescos lista över världsarv. Den orörda fjällvärlden bjuder på sin skönhet. I Sarek hittar du nationalparken som är känd för sitt djurliv, de stora älgarna och de många rovdjuren. Pieljekaise är mest känt för sina fjällbjörksskogar.  Nationalparkerna ger vandringen längs med leden en säregen charm och omväxlande natur som är svår att uppleva på någon annan plats i världen. Självklart gäller det andra regler för nationalparkerna som behöver följas för att naturen ska fortsätta vara så välbevarad.

Övernatta i någon av de 16 fjällstugorna

Längs med leden har turistförening uppfört 16 stugor som går bra att övernatta i. Här kan du vila upp dig mellan dagsetapperna. Stugorna ligger på lagom avstånd från varandra. Du kan ta enkla etapper på 10-20 km och spendera längre tid på varje plats du övernattar. Natur att njuta av finns i överflöd och att få dagarna att gå utan långa vandringar är inga problem.
På en sträcka av leden, Kvikkjokk till Ammarnäs, finns inga stugor utplacerade, men annat boende finns att tillgå i begränsad omfattning. Längs med hela leden går det givetvis bra att övernatta i tält för den som önskar det.

En fristad för vilda djur

När du vandrar längs med leden kommer du väldigt nära naturen och djurlivet. Det gäller att bli ett med naturen. De upplevelser du får i utbyte är att du kan få se djur som kungsörn, havsörn, jakt- och pilgrimsfalk, fjällabb, ripa, ljungpipare, blåhake, snösparv och många andra fåglar. Självklart finns det även gott om älg längs med hela leden. Renskötseln pågår vid sidan av leden och betande renar bör lämnas i fred.
Det är en i särklass unik upplevelse och Kungsleden är en av de få platser i världen som du kommer så nära de vilda djuren.

 

Välj en lagom etapp

En vandring längs med hela leden kan bli mastigt för de flesta. Det finns flera förslag på etapper att ta leden i. De flesta etapper ligger på runt 10 mil och det finns olika alternativ. Många som vandrar första gången tar på sig en för lång etapp. Välj en kortare etapp och gör små utflykter. Närheten till Kebnekaises toppstuga går att ta som en extra etapp. Det finns många avstickare att göra och vandrare som har varit här några gånger har flera bra tips att komma med. Planera din vandring i tid för att få ut det allra mesta av det du vill uppleva med Kungsleden.