Legoland, barnens favorit

Legolands första och största Legoland ligger i Billund i Danmark bredvid den allra första Lego-fabriken. Legoland finns idag inte bara i Danmark utan även på andra platser i Europa, USA och Asien. Legoland Billund öppnade sommaren år 1968 och sedan dess har mer än 60 miljoner besökare varit på Legoland. Dessa siffror gör Legoland till Danmarks största turistattraktion utanför Köpenhamn. Legoland Billund är byggt av mer än 65 miljoner legobitar och det är fascinerande att gå runt här och titta på alla de fantastiska saker som de byggt, både för stora och små.

Historien bakom grundandet av Legoland

För att förstå varför Legoland öppnades behöver man gå tillbaka till grundaren av Lego, Ole Kirk Christiansen. Han jobbade som snickare på 1930-talet men blev av med sitt jobb under den stora depressionen. För att kunna försörja sin fru och fyra barn började han att göra ankor av trä vilket var tänkta som leksaker för barnen som han sålde. Hans söner älskade leksaken och Christiansen började att producera leksakerna i större skala i en liten fabrik. År 1942 brann hans fabrik ned och i samma veva fick han åter jobb som snickare. Christiansen återuppbyggde sin fabrik och började att göra björnar och skallror i plast. Han döpte sitt lilla företag till Lego vilket kommer från danskans ord leg godt vilket betyder lek väl. Christiansen avled av en hjärtattack år 1958 och hans son Godtfred tog över verksamheten. Efter tio år bestämde sig Godtfred för att öppna ett Legoland för att göra reklam för sin leksaksfabrik. Legoland var cirka 56 000 kvadratmeter stort och blev genast en stor succé. Idag är Legoland 182 000 kvadratmeter stor och innehar nio olika områden som är uppdelade i olika teman.

Temaområdena

 

De nio temaområdena är Duplo Land, Imagination Zone, LEGOREDO Town, Adventure Land, Ninjago World, Knight’s Kingdom, Mini Land, Pirate Land och Polar Land. Duplo Land är för de allra minsta och är 500 kvadratmeter stort. Här finns mycket som barnen känner igen från DUPLO-leksakerna. Här finns bland annat ett tåg, ett flygplan och ett minipariserhjul man kan åka i. I Imagination Zone finns ett aquarium med levande hajar, restauranger och en 4D-biograf. I LEGOREDO Town möter man vilda västern där levande revolvermän, cowboys och indianer leker med barnen på plats. Här finns även några få åkattraktioner. Adventure Land består av utmaningar och attraktioner för hela familjen. Släcka eld från en brandbil eller åka legovattenskoter är två saker man kan göra här. I Ninjago World finns en  klättervägg, en laserlabyrint och mycket mer. I Knight’s Kingdom upplever man en värld av riddare, vikingar och prinsessor. Här finns attraktioner som berg- och dalbanor och vattenkaruseller. Hjärtat på Legoland är Mini Land där berömda byggnader, huvudstäder och miljöer är byggt av över 20 miljoner legobitar. I Pirate Land är det badkläder som gäller för här är det vattenlekar som dominerar. I Polar Land finns pingviner och även Ice Pilots School vilket är en åkattraktion där man åker i ett par robotarmar och man skapar sin egen flygtur i dessa på touchskärmarna. Legoland är, som vi kan se, inte bara längre Legobitar. Här finns så mycket idag och gör Legoland till ett mycket bra resmål för barnfamiljer.

Temaområdena