Linköping

Linköping ligger i Östergötland och är en perfekt sommarstad för turister. På Stora torget är det alltid liv och rörelse och halva torget fylls sommartid med tre olika uteserveringar med tillhörande barer. Linköping har mycket att bjuda på och för barnfamiljen är det en perfekt stad.

Att göra i Linköping

Två populära museer i Linköping är Fenomenmagasinet och Flygvapenmuseet. Fenomenmagasinet är en perfekt attraktion för barnfamiljen. Här får man lära sig att första sådant som optik, människokroppen och elektricitet. Man får prova på mycket själv och under sommarlovet brukar man anordna speciella aktiviteter. Fenomenmagasinet består av två hus, en lada och en rundloge och alla är fulla med experiment som man får prova på. Fenomenmagasinet har även en djuravdelning med ormar, ödlor, grodor, skorpioner och spindlar. För den som vill ha sitt barnkalas på Fenomenmagasinet så går det bra.

Flygvapenmuseum i Linköping har flyg från flygets barndom till dagens allra modernaste plan som JAS 39 Gripen. Här finns mycket militärflygplan från både första världskriget och andra världskriget. Även krigsflygplan från senare år finns här och ett av dessa får man gå in i. Museet har gratis entré och förutom militärflygplanen finns det i en annan del av museet flygplan från flygets födelse som är mycket intressanta att se. En våning upp finns dock det som barnen uppskattar mest, två stora rum med olika experiment. Här kan man bland annat köra flygplanssimulator, låtsas skjuta på en skärm med en äkta automatkarbin och bygga en egen helikopter med en mugg och papper vilket man sedan lägger ovanpå den luftpelare som finns och ser sin skapelse snurra högt upp i luften. I det andra rummet får man prova på rollen som flygledare, para ihop rätt ljud med rätt flygplan, känna hur det känns att ligga i ett flygplan under turbulens, och testa olika vingar och hur de fungerar i stark vind. Flyglabbet har en JAS 39 Gripensimulator som ligger i ett avskilt rum. Här kan man prova på hur det känns att flyga på riktigt. Kabinen är har rätt mått, reglagen är autentiska och med hjälp av tre massiva bildskärmar som vinklar sig runt en får man en så verklig upplevelse som möjligt. Alla får prova på, men det kostar dock. 150 kronor för 20 minuter, 300 kronor för 40 minuter och 450 kronor för 60 minuter. Men det kan dock vara värt det.

Bergs slussar

Bergs slussar ligger i Linköping och är Göta kanals största attraktion. Under sommaren passerar en stor mängd båtar här. Bergs slussar lockar många åskådare som vill se när båtarna höjs eller sänks och passerar slussen. Området omkring bjuder även på en perfekt plats för en fika eller en glass. Här finns restauranger, caféer, butiker, äventyrsgolf, badplats med mera. Vill man bo i området finns det vandrarhem och stugor att hyra. Under sommaren sker även många evenemang här. Bergs slussar ligger en bit utanför själva staden vilket gör att man kommer bort från stadsmyllret för en stund och att få koppla av i den fina naturen med kanalen precis bredvid en är för många oslagbart och passar perfekt som en heldagsutflykt.