Lofoten

Lofoten kallas den ögrupp i norra Norge som består av både små och störa öar i kommunerna Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy och Røst. I dessa kommuner bor det cirka 24 500 invånare som alla i princip är samlade i tätorter i så kallade fiskevær. Lofotens landskap bildades under istiden och här finns höga fjälltoppar, så kallade tindar och sandstränder. Ögruppen kallas ibland för Lofotväggen då den ser ut som en fjällvägg på avstånd. Till Lofoten reser ett stort antal turister varje år som är här för den vackra naturen och för att se dessa fiskevær. Turister kan hyra ett så kallat rorbuer för övernattning om man skulle vilja. En rorbuer är små hus som förr användes av fiskare som reste till Lofoten. Fiskarna finns kvar idag, men bor istället på sina båtar i större utsträckning. Under sommaren förändras alltså Lofoten en hel del, från en ögrupp med inte många invånare till en ögrupp full med turister. Dessutom kommer många kryssningsbåtar på besök.

Att göra i Lofoten

Som sagt så är det för den fina naturen och för att se det rika djur- och naturlivet här som turisterna vallfärdar till Lofoten för. Att vandra är mycket populärt och de utsikter man får när man vandrat upp på en av de många topparna är oslagbara och svåra att beskriva i ord. Då landskapet i Lofoten är så varierande så finns här utmärkta möjligheter till alla möjliga sorters naturupplevelser så som vandring, fiske, dykning, golf, kajak, skidor och forsränning. Under höstmånaderna är det vanligt med norrsken här vilket gör att det finns gott om turister här även efter sommarperioden är över. Lofoten är också en av Norges bästa platser att surfa på. För den djurintresserade finns det också mycket att upptäcka på Lofoten. Den största kolonin med havsörnar i hela världen finns nämligen här och man kan åka på örnsafari med ribbåt. Vid resor på havet finns det också goda chanser att kunna se späckhuggare, grindval, vikval, knölval och delfiner. Lofoten bjuder djurälskaren på en show av djur man inte är van att se. Under sommarmånaderna kan man göra detta under den lysande midnattssolen vilket gör upplevelsen nästan magisk.

Att göra i Lofoten

Museum

 

För den historieintresserade finns det många intressanta museer. Under vikingatiden var Lofoten ett starkt tillhåll för vikingarna och kopplingen till vikingarna är än idag i allra högsta grad levande. Det största långhus som någonsin hittats från vikingatiden finns här, i Borg, och är omgjort till ett museum vid namn Lofotr Vikingamuseum där man kliver rakt in i vardagslivet för de vikingarna som bodde här. På Lofoten finns även museum som Lofoten War Museum, Magic Ice Lofoten, Lofoten Museum och Fiskeværsmuseum. Alla dessa museum är väl värda ett besök men är man som sagt historieintresserad är förutom Lofotr Vikingamuseum även Lofoten Museum populärt. Här utforskar man autentiska miljöer från 1800-talet och museet har byggts upp på Storvågan vilket var en av Lofotens största fiskebyar på 1800-talet. Det är tydligt att Lofoten har mycket att erbjuda alla sorters turister. Att förstå varför Lofoten är så populärt som turistmål är inte ett dugg svårt att förstå.