Malmö

Sveriges tredje största stad, Malmö, ligger i Skåne som är landets sydligaste landskap. Med en befolkning på strax över 300.000 kan Malmö titulera sig Nordens sjätte största stad. Namnet var från början Malmöghe som kan översättas till “sandhögarna”.

Stadens uppkomst

Vid platsen för det som idag heter Triangeln, centralt i nuvarande staden, låg Malmö ursprungligen. Malmö var där på 1100-talet en kyrkby. Staden anlades först som en by vid kusten och var danskt. Under den senare delen av 1100-talet byggde den danske kungen en borg här och domkyrkan i Lund anlades. Malmö som stad grundades troligtvis cirka år 1250. Byn vid kusten hette dock fortfarande Malmö och man var tvungen att skilja dessa två platser åt. Malmö vid kusten kallades Nedre Malmö och platsen grundat ur kyrkbyn, där Malmö ligger än idag, kallades för Övre Malmö. Fisket i Öresund bidrog till att Malmö fick mer och mer makt och successivt tog staden över rollen från Lund som viktigaste stad i Skåne.

Malmö idag

Idag har Malmö växt till att kännas som en storstad och är älskad mycket för dess internationella atmosfär som många menar smittar av sig från den närliggande staden Köpenhamn. Med Öresundsbrons uppförande år 2000 blev känslan av att i Malmö befinna sig nära kontinenten ännu starkare och det är idag väldigt vanligt att bo i Malmö och jobba i Köpenhamn.

Malmö bjuder på ett rikt kulturliv och är en plats där många kreativa människor trivs. Tiden som trist och ful industristad är definitivt förbi och att uppleva staden idag är något helt annat än för bara 30 år sedan. På senare år har Malmö dock fått ett rykte som en otrygg plats men den känslan delas absolut inte av alla boende i staden.

Att se i staden

Turning Torso invigdes 2005 och är Nordens högsta skyskrapa. Belägen i Västra hamnen pryder den stolt Malmös skyline med sina 190,4 meter. Byggnaden består mest av lägenheter som bebos av privatpersoner. Västra hamnen där Turning Torso står, har kommit att bli ett väldigt populärt område, för malmöiter såväl som turister. Många arkitekter har tillsammans skapat en spännande miljö som med strandpromenaden och havet utgör en del av det moderna och nya Malmö. St. Petri kyrka ligger på platsen för Malmös uppkomst, är byggd som en basilika och den är verkligen värd ett besök.

Folkets park i Malmö är världens äldsta folkrörelseskapande folkpark och trots att Malmö ibland kallas för parkernas stad, så finns det ingen som denna. Med ett enormt rikt kulturliv, barer, restauranger, musik och mängder av inkluderande (ofta gratis) aktiviteter för barn (framförallt under sommarhalvåret) är detta en verkligt levande park – genuint älskad av malmöiterna. Parken hamnar på plats två på listan över Sveriges mest besökta turistmål. Ett stenkast bort – på Möllevångstorget, i folkmun “Möllan” myllrar det av människor och god mat från världens alla hörn. På gatorna runt omkring kan man hitta det mesta och Malmö har förmodligen Sveriges i särklass bästa falafel.

Malmöhus eller Malmöhus slott uppfördes på 1500-talet och är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Slottet är en del av Malmö muséer som visar utställningar om historia, naturhistoria, teknik och sjöfart. Här kan man spendera många roliga timmar.