Några måste bland sevärdheterna i Göteborg

Göteborg bjuder på en blandning av härliga och spännande sevärdheter för både stora som små, ung som gammal. Det går att hitta allt från underbart vackra blomstrande växthus och trädgårdar, till byggnadsminnen, historiska platser, samt massor av annat trevligt i denna ständigt vakna stad. Man har inga problem att hitta sevärdheter oavsett vilket tycke och smak man har.

Feskekôrka

Ett måste är att besöka Feskekôrka som är ett riktigt tempel för de personer som verkligen älskar skaldjur och fisk som västkusten är känd för. I ”kyrkan” hittas en inomhusmarkad för delikatesser av olika sorter från havet utanför Göteborg. Både fisken och skaldjuren är dagsfärska. Själv byggnaden är väldigt speciell (se bild) och stod klar 1874. Det är arkitekten Victor von Gegerfelt som ritade byggnaden och det sägs att han fick inspiration från de gotiska kyrkorna och de vackra stavkyrkorna i trä från Norge. Tanken var att skapa ett stort rum utan att använda sig av pelare.

Feskekôrka
Feskekôrka

Aftonstjärna

Finns ett stort intresse för att se på film kan biografen Aftonstjärnan rekommenderas. Det är en gammaldags biograf som hittas på Lindholmen, Hisingen. Det är Göteborgs äldsta biosalong och den startade 1915 och det visas fortfarande film där. Förutom film så går det att se teaterföreställningar och populära revyer på bion. Numera drivs biografen av en grupp som arbetar ideellt och de samarbetar med Folkets Bio. Man kan endast se film på måndagar och det finns möjlighet att ta en fika i deras kafé.

Botaniska trädgården

I Göteborg går det att hitta en av Europas främsta och största botaniska trädgårdar. Det är bara att besöka trädgården för att njuta av alla vackra och väldoftande växter. Dessutom finns det ett härligt naturområde för barnen att leka på eller så kan man strosa runt för att se vilka odlingar det finns. I trädgården finns det cirka 16 000 olika arter på områdena så som Örtagården eller Klippträdgården, samt i växthusen. Ta med en matsäck för att sedan slå sig ner mitt ibland all prakt för att njuta av omgivningen och bara ta det lugnt. Botaniska trädgården har även en butik, utställningar och ett kafé. Det finns en entréavgift på 20 kronor (frivillig) för att komma in i själva parken, samt 20 kronor om man vill besöka växthusen. Det är gratis för de som är under 18 år.

Göteborgsoperan

För att få lite kultur går det att besöka Göteborgsoperan som ligger fantastiskt vid hamnläget mitt i centrala Göteborg. På operan finns ett brett utbud av modern och klassisk balett, musikaler och självklart även opera. Även om det inte finns något intresse för finkultur är själva operahuset värt ett besöka eftersom byggnaden har en mycket spännande arkitektur. Göteborgsoperan invigdes 1994 och ritades av den skickliga Jan Izikowitz. Jan fick inspiration av både den närliggande hamnen och av opera. Är man hungrig finns det en restaurang som är Svanenmärkt och den har öppet både under lunchtid och två timmar innan föreställningarna. Restaurangen har plats för drygt 150 ätande gäster, samt har en bar om man hellre vill ta en drink för att njuta över utsikten ut över Göta älv.

Göteborgsoperan
Göteborgsoperan