Nöjesparker i Norden

En nöjespark är just det- en park full av olika nöjen. På en nöjespark kan man oftast välja mellan karuseller lämpade för de yngre, och karuseller som kan ta andan ur den tuffaste vuxna människan. En nöjespark brukar även erbjuda mysiga matstånd, roliga tävlingar och övriga attraktioner.  Här är, enligt Expressen, de bästa nöjesparkerna i Norden!

Liseberg

Gröna Lund i Stockholm och Liseberg i Göteborg är Sveriges kändaste nöjesparker, men Liseberg anses av de flesta vara den bästa av dem. Liseberg erbjuder dels tidlösa klassiker, som berg-och dalbanan Balder helt gjord i trä, och Flumeride när man åker i en trästock genom vattnet. På senare tid har det även kommit en ny attraktion, Valkyria. Valkyria erbjuder ett vertikalt dropp på 50 meter- alltså inte en berg-och dalbanan för de rädda!

Power Park

Power Park (Finland)

Power Park ligger i Finland, ungefär en timmes bilresa från Vasa. Det är en enorm park som erbjuder över 40 nöjen, som passar människor i alla åldrar. Dels har de karusellen Junker som erbjuder en fantastiskt frittfall-känsla, sedan har de även Thunderbird, en berg- och dalbanan helt gjord i trä. De erbjuder även en berg- och dalbana där man åker på vatten som heter Kwai River, samt en attraktion som heter Booster, som har anses vara en av parkens mest nervkittlande attraktioner. Booster innebär en 40 meter lång pendel, där fyra personer sitter i varsin ände. Varje ände roterar dessutom runt sin egen axel. Attraktionen kan komma upp till en hastighet av 100 km/h. Men förutom karuseller, erbjuder även Power Park en Sagoland, en 5D-bio och spännande gokart bana.

Djurs Sommerland

Djurs Sommerland ligger i Danmark och är en av Nordens största nöjesparker. Den är endast öppen under sommaren, och passar folk i alla åldrar. De erbjuder flera attraktioner, många av dem olika sorters berg- och dalbanor. En av dem heter Piraten, som är Danmarks största berg- och dalbana. De har även en annan berg- och dalbana vid namn Dragekongen, som är lite speciell, då de som åker den inte sitter i en vagn, utan sitter spända i stolar som hänger utanför rälsen, så att det känns som att man flyger fram genom attraktionen. De har även läcker mat och sötsaker att äta, som Ben&Jerrys glass med nybryggt kaffe, hamburgare och mackor. För den som vill ta med egen mat finns det även utrymme för detta i parken.

Tusenfryd

TusenFryd (Oslo)

Tusenfryd ligger i Oslo, och anses vara Norges Liseberg. Parken ligger i ett backigt område, så man får vara beredd att få ta i lite i promenaderna! De erbjuder berg- och dalbanor som Speedmonster, där man åker lika fort som en Formel 1- bil, samt Thundercoaster som är en berg- och dalbanan helt gjord i trä. De är kända för sin attraktion Ragnarrök, där  hela familjen kan åka tillsammans i en rund träbåt genom en spännande forsattratkion. Många är nöjda med karusellerna, men då Norge brukar ha högre priser på saker än i Sverige, kan det vara en bra tips att ta med egen lunch istället för att köpa en där.