Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är en stad alla borde uppleva. Det är en naturupplevelse som är helt unik i Sverige. Kommer man söderifrån kör man först igenom Höga kusten och får uppleva det fjordliknande landskapet. Staden är omgiven av bergigt landskap och det är en fröjd för ögat åt vilket väderstreck man än tittar. Utsikten från Varvsberget som ligger centralt ger en fantastisk bild av staden ovanifrån och ut över Öviksfjärden. Berget besöks enkelt genom att ta bilen upp till toppen eller att ta den långa trappan upp. Uppe på toppen finns en restaurang som serverar mat av hög klass. På sommaren går det även att åka upp för att äta en glass och njuta av den fantastiska utsikten.

Bad för både vinter och sommarhalvåret

Ett äventyrsbad, Paradisbadet, med en fantastisk spaanläggning ligger i centrum av staden. Här går det att njuta av att bada sommar som vinter. Äventyrsbadet har även utomhuspool som kan användas vintertid.  På sommaren finns ett antal fantastiska stränder där man slipper trängas. Nyänget och Gullvik är de största. På Gullvik finns det en camping för den som vill tälta eller ställa dit sin husvagn. Ett besök i nationalparken rekommenderas när du är  på plats. Nationalparken ligger även med på listan över världsarv och är fantastisk. Här kan du enkelt ta en promenad till Slåtterdalsskrevan och njuta av lugnet, tystnaden och utsikten. Gillar du att vandra finns Höga kustenledan. Det går att välja att vandra leden i etapper eller att ta hela leden i ett, men det är för mer rutinerade vandrare.  För den mer vågade går det att ta bilen lite mer söderut och klättra till Skulegrottan. En grotta som sägs ha varit bebodd av pirater. Vintertid lever staden upp genom Modo hockey. Laget som har spelat i Elitserien sedan den började. Lagets arena finns mitt i staden och det är ca en match i veckan. Ibland besöks matcherna av så mycket som nästan 10 procent av stadens befolkning så det är helt klart en upplevelse.Staden erbjuder även mycket bra skidåkning. mitt i staden hittar du Åsberget som sitter ihop med Varvsberget. Här finns två pister att åka. En bit utanför staden hittade Bjästabacken som har fler pister. För den som gillar längdskidåkning finns spår i värdsklass och på Skyttis, som ligger centralt har det tidigare hållts Världscuper.

Bad för både vinter och sommarhalvåret

Annorlunda upplevelse

För den som gillar att besöka annorlunda platser finns det en farm söder föder upp strutsar och en farm som föder upp vildsvin. På båda farmarna finns det restaurang och du kan njuta av delikatesserna de har att erbjuda.Ett besök på sommaren bör inkludera en båttur ut till Ulvön. Ön kan nås med båt från Köpmanholmen där Sveriges enda naturliga djuphamn finns. Många åker hit på midsommarafton och det är största stället att fira helgen på. Den lilla staden har en fantastisk och annorlunda skärgård. Det går båtar söder om stan ut till ett fåtal öa och Ulvön är den största av de som går att nå med båtarna. Här finns både hotell, camping och restaurang. Kommer du med båt finns det även en gästhamn.