Polkagrisarnas stad

Det finns ingen tvekan om hur vida människor i andra länder rynkar på näsan åt en del saker vi i Sverige äter eller ej, med surströmming och kaviar är det kanske inte alla som kan förstå hur vi kan överleva överhuvudtaget. Godis är också en sådan sak som det finns varierande åsikter om där ute, medan man i ett antal klipp på Youtube kan se hur olika människor utomlands njuter av den rika chokladsmaken i vår choklad och rynkar på näsan åt djungelvrål så finns det ett speciellt godis vi ätit länge. Polkagrisar, det hårda, randiga godiset vi alla förknippar med Gränna, här tillverkas fortfarande de klassiska rödvita stängerna men smakerna har utvecklats och nu finns en smak för alla.

Till Gränna kan man åka och beskåda hur dessa görs och ta del av historien om hur Amalia Eriksson år 1859 fick tillstånd att här bedriva ett sockerbageri och tillverka karameller, den första i Sverige som tillverkade polkagrisar. Trots att detta godis förknippas med julen i form av en liten käpp man hänger i granen så är Gränna ett populärt turistmål på sommaren då man stannar till för att ta sig en titt på tillverkningen, kika på den vackra lilla orten som bildades 1652, den första och enda feodalstad, grundad med grevliga stadsprivilegier och inte kungliga.

En fullspäckad ö

Tar man sig en avstickare till Gränna så är det värt att göra en hel dag av det och ta färjan över till Vätterns största ö, Visingsö. På denna 14 kilometer långa ö kan man få en guidad tur genom dess historia och här tar man sig fram på ett lite speciellt sätt, nämligen remmalag, det är även det denna ö är mest känd för, en sorts special vagn dragen av hästar där man sitter på tvären. Detta gör det lättare att se det man passerar. Denna ö skapades enligt legenden av jätten Vist som kastade en tuva i sjön så hans fru skulle ha något att kliva på när hon tog sig över Vättern. Vist står idag som en staty i höjd med Huskvarna längs E4:an. På ön har man hittat gravar från både sten- oh bronsåldern och i en av bronsåldersgravarna ett miniatyrsvärd som använts som ett lyckobringande hänge.

Hem för Magnus Ladulås

Denna ö var under 1100- och 1200-talet ett centrum för kungamakten och i det slott som anlades på öns södra udde, Näs slott, har bland annat Magnus Ladulås bott. För att vara en sådan liten ö kryllar den verkligen av historia och det finns mycket att lära för den som har intresset. Bara Ekskogen är en fantastisk plats som bär på en historia. Denna plantering påbörjades 1832 som en statlig plan för att säkra tillgången av virke till flottan, man köpte in ekollon från särskilda landsändar och testade olika planeringar och 10 år senare var över 300 000 ekar planterade. Skogen har sedan dess skötts med omsorg och bidrar även idag med många kubikmeter ekvirke i toppklass. Så vare sig man kör förbi Gränna på väg någon annanstans eller har en stund över för att utforska historien lite mer så är det värt att göra en avstickare för en smula historia och kanske en härlig promenad genom den lilla orten, njuta av utsikten över Vättern är också ett bra alternativ som en paus i bilkörningen.