Preikestolen i Norge

Preikestolen ligger vid Lysefjorden i Forsands kommun i Norge och är en mycket känd fjällplatå på 30 x 30 meter som reser sig 600 meter över Lysefjorden. Platsen har blivit alltmer populär för vandrare år efter år. I slutet av 00-talet besöktes Preikestolen av cirka 117 000 personer. Idag räknar man med att cirka 300 000 besöker platsen årligen. Det gäller dock att vara väl förberedd då vägen dit är kuperad och väldigt svår vid några tillfällen på väg upp.

Vandringen upp till Preikestolen

Även fast det är en krävande vandring så är den en av Norges mest populäraste bergsturer. Vandringen börjar vid Preikestolen Fjellstue och vandringen till Preikestolen tar cirka två timmar och är fyra kilometer lång. Höjdskillnaden under vandringen kommer att vara cirka 500 meter och vissa bitar av sträckan är mycket branta. Man bör ha erfarenhet av vandring i svår terräng om man ska ge sig på denna vandring. Har man dock inte det finns det guidade turer. Under vandringens gång kommer man stöta på tre rejäla stigningar. När man nästan kommit upp till toppen finns där en liten badplats man kan svalka sig på under sommaren om man nu skulle vilja det. Det är mest vanligt att besöka Preikestolen under sommarsäsongen men det går självklart att vandra dit på vintern också. Förhållandena är då lite annorlunda och man måste vara förberedd på hårt väder.

Utrustning, klädsel och boende

Innan vandringen bör man som sagt vara väl förberedd och på Preikestolen hemsida finns mycket nyttig info. Man bör ha en ryggsäck på minst 30 liter för att få plats med allt. Terrängen är stenig och man bör först och främst ha ett par bra vandrarkängor. Vidare ska man ha vind- och vattentät jacka och byxa, underkläder och tröja i ull, mössa, halsduk och vantar. Det är även smart att ha en extra uppsättning av dessa kläder då vädret kan slå om fort även om det är sol och blå himmel vid vandringens start. Uppe på Preikestolen kan det även vara mycket blåsigt. I ryggsäcken ska finnas mat och dryck, en fulladdad mobiltelefon, pannlampa och batterier, solglasögon, solkräm, plastpåsar, plåster, ett första hjälpen-kit, karta, kompass och en fickkniv. En smart grej är att ha vandringsstavar då de hjälper till att hålla balansen i den mycket ojämna terrängen. Att följa dessa råd är viktiga. Norges frivilla räddningspersonal rycker ut varje år för att hämta turister som är vilse, skadade eller alldeles för trötta för att orka fortsätta. Några gör även misstaget att påbörja vandringen för sent så att det hinner bli mörkt. Det som dessa turister som räddas ofta har gemensamt är att de saknar lämplig utrustning och är klädda i vardagskläder. Boende finns det gott om häromkring. Man kan välja att utgå från Stavanger och då finns det alla möjliga sorters boenden att välja på. Vill man dock vara så nära som möjligt finns det vid Preikestolens fjellstue hotell, stugor och vandrarhem. I området finns även en camping för den som hellre tar husvagn, husbil eller tält. Boendealternativen är alltså många och bra och ger utmärkta chanser till en god natts vila efter den tuffa vandringen man kommer att ha upplevt.

Utrustning, klädsel och boende