Sevärdigheter i Danmark

Inte behöver man åka runt halva joden för att få se spännande, storslagna, roliga och vackra sevärdheter. Tvärtom, alldeles i närheten, bara nästgårds finns ett brett utbud som både roar och är lärorikt. Det är naturligtvis Danmark som bjuder på härliga turistattraktioner så det räcker och blir över.  Det som gör Danmark så roligt att besöka är den bredd på sevärdheter som landet har att erbjuda. Att från lekland till statyer, från zoo till museum.

En värld byggd i lego

Man måste nästan börja med Legoland. Denna oslagbara leksak som älskas av barn liksom gamla över hela världen, har sitt ursprung i Danmark. Legoland är som man kanske kan ana, fullständigt uppbyggt av bara lego, ett besök man aldrig kommer att glömma. Miljontals små rektangulära bitar i regnbågens alla färger har skapat denna omåttligt populära sevärdhet. Legoland ligger i Billund och har något för alla. Högkvalitativa restauranger beblandas med miniland för de mindre med legobilar som man kan göra själv och annat skoj. I samma spår som Legoland går Köpenhamns Tivoli. Nöjesparken heter passande nog Tivoli och är en stämningsfull plats belägen mitt i den stora huvudstaden. Tivolit grundandes 1843 och har sedan dess varit en stolthet för danskarna. Liksom i Legoland finns det attraktioner och saker att göra för stora liksom för små. Berg- och dalbanor, vackra och historiska byggnader och god mat. Köpenhamn bjuder även på vild fauna som man väljer att besöka Köpenhamns Zoo. Med 264 olika arter och runt 3000 olika djur bjuder detta zoo i Frederiksberg i Köpenhamn, på fantastiska upplevelser där man beskåda allt från elefanter till isbjörnar, giftiga ormar och små söta lemurer. Missa inte att besöka den 1,500 kvadratmeter stora regnskogen som är både het, fuktig och artrik.

En värld byggd i lego

Åk ut till kusten

Finns tiden rekommenderas varmt att man försöker ta sig ut till kusten och Skagen. Skagen är vad man kan kalla för Danmarks konsthuvudstad. Mellan 1870 till och med 1930 har några av de största konstnärerna i dansk historia besökt Skagen för att hitta inspiration och leva en tid i det lugn som Skagen har att erbjuda. Självklart har ett museum uppförts på Skagen. 1928 öppnades portarna till det museum som står där idag och rymmer sagolik konst från bland annat P.S. Krøyer, Anna Ancher och Laurits Tuxen. Nya utställningar kommer och går kontinuerligt och det finns även en särskild skattjakt för de mindre på Skagen Museum. Viktigt – man får absolut inte glömma bort att själv, liksom konstnärerna gjort och fortfarande gör, bara sätta sig på en klippa och se ut över havet. Det finns inget vackrare. Tillbaka till Köpenhamn men likväl vid havet har vi nog Danmarks mest välbesökta sevärdhet – den Lille Havfrue – eller den lilla havsjungfrun som hon heter på svenska. En liten skulptur sitter på ett klippblock på Langelinje Kaj och blickar drömmande ut över havet. Hon har suttit där i över hundra år och lockat miljontals besökare. Bronsjungfrun är inspirerad av en av Danmarks nationalförfattare, H.C Andersens saga om den lilla sjöjungfrun som blev till skum på havets yta. En sorglig men vacker historia som gav konstnären Edvard Eriksens skaparanda 1913 då den lilla flickan invigdes