Sommar i Norrland

Sverige har många fina platser som är värda ett besök, men hela norra Sverige är en plats att uppleva, och inte bara på vintern. Jag skrev tidigare om Ishotellet i Jukkasjärvi, och det är nästan ett måste, men här erbjuds även aktiviteter på sommaren. Här uppe blir nätterna lika ljusa som dagarna från mitten av maj till mitten av juli, då lyser midnattssolen och grönskan exploderar. Mitt i byn finns Hembygdsgården, en rustik byggnad från 1700-taletoch lukten av nytjärad älvbåt och björk hänger i luften. Här finner man berg att bestiga som erbjuder spektakulära vyer när man nått toppen. Här är lika vackert på sommaren som på vintern och ett måste om man gillar naturen, gör man inte det så kanske denna plats kan få en att lära sig uppskatta det.

Vandra är en aktivitet som blivit mer populär på senare år i takt med hur världen tagit en något mer hälsosam vändning och det finns nog ingen annanstans i Sverige där det är så vackert att vandra som här. Vare sig man har vana eller inte så finns här perfekta ställen. Runt Icehotel finner man skogar och lätt kuperad terräng som passar perfekt för de lite mindre vana vandrarna som vill njuta av den friska luften, de vackra vyerna och strosa över Europas nordligaste tallhedar. Här finner man lämningar av 1600-tals gruvan Leppäkoski där man bröt kopparmalm genom att tända eldar vilka skapade sprickor i berget när de kallnade och möjliggjorde arbetet. Idag ser man enbart den blänkande vattenspegeln men för 350 år sedan pumpades vattnet ur gruvan med en mekanisk konstvind.

Berg och glaciärer

Något annat som här finns att beskåda är Sveriges högsta berg Kebnekaise som har två toppar som är snöbetäckta året om. Här kan vi också hitta Tarfalaglaciären som ligger på Tarfalatjåkkas ostsluttning, en glaciär som fotades första gången 1914 utav Fredrik Enquist. Torne älv är platsen från vilken isen till Icehotel framställs men denna älv är vacker och händelserik även på sommaren. Förutom att bara ta en promenad längs älven så anordnas även en hel del aktiviteter här. Här kan man tillexempel uppleva en forsfärd genom både lugna och mer utmanande vatten tillsammans med forsränningsguiderna på ett äventyr du sent kommer glömma. Fisketurer är också en rolig aktivitet för hela familjen eller kanske en tur där du får lära dig vildmarkskunskaper från en erfaren guide där du bland annat får lära dig göra upp eld med eldstål och hur man orienterar med hjälp av naturen. Vill man inte följa med på ett guidat äventyr med flera deltagare och en guide så finns det en hel del utrustning man kan hyra för att själv ta sig ut i naturen och uppleva omgivningarna på det sätt man själv väljer. Uppe i norra Sverige finns mycket att uppleva för precis hela familjen. Vackra vyer, spännande historia och konst är bara en del av det man här kan få uppleva. Detta är ett bra alternativ för den som tröttnat på storstaden och vill ha en annan typ av lugn och ro.