Stockholm del 1

Det är inte alltid så att vi som svenskar väljer att resa runt och ta del av vårt vackra land, då många av oss hellre föredrar att åka till varmare breddgrader när tillfället ges. Men har ni möjligheten, sätt er i bilen och res runt i vårt vackra land, se vad det har att erbjuda och vad ni har gått miste om under alla dessa år. Jag vet med mig att många i exempelvis Norrland väljer att inte åka söder ut, då främst till Stockholm på grund av att det är för långt men också för att dom anser att det är för stressigt, för mycket folk och inte nödvändigtvis allt för märkvärdigt. För dessa och för turister generellt tänkte jag här dela med mig av några platser runt om i Sverige som absolut är värda ett besök.

Slottet i Stockholm

Nu är Stockholm i sin helhet värt ett besök men har man aldrig tidigare besökt staden, ja då finns det ett par måsten som man bara måste göra och ett av dessa är att besöka slottet. Stockholm har en lång och färgstark historia bakom sig och det samma kan sägas om Slottet, som stått på denna plats sedan 1628, då byggnationen av denna enorma byggnad inleddes som en följd av att det tidigare slottet, Tre Kronor, brunnit ner året innan. Det skulle dock dröja närmare hundra år till dess att hela byggnaden stod klar, in- som utvändigt.

Det är ett massivt komplex vi talar om och det är svårt att föreställa sig hur stort det verkligen är och måste upplevas på plats. Allt som allt finns det 1430 rum sammanlagt i Stockholms Slott varav lite över 600 av dessa rum erbjuder en utsikt eller ett fönster för den delen. Som besökare har ni möjligheten att gå en guidad tur genom vissa utvalda delar av slottet. Detta innefattar dock inte de kungliga privatbostäderna i slottet även om ingen från kungafamiljen fysiskt bor just där.

Förutom en guidad tur finns det även två museer som är värda ett besök och som berättar historien om nuvarande slottet samt det gamla, Tre Kronor.

Stockholms skärgård

Född och uppvuxen i Stockholms skärgård kan jag utan tvivel säga att det är en av Sveriges vackraste platser att besöka under sommarmånaderna, med ett otroligt vackert ö-liv och mängder av ökar att besöka. Skärgården i sin helhet består av över 30,000 öar varav bara en liten bråkdel av dessa är bebodda.

Ut hit kan ni ta er med egen båt med utgångshamn allt ifrån Uppsala i norr till Nynäshamn i söder. Häremellan hittar ni mängder av platser som är värda ett besök så som Dalaröskans om vi börjar söderifrån, Nåttarö och framför allt Utö men också Sandhamn. Under de varma sommarmånaderna är det väldigt aktivt i skärgården med mängder va turister, både svenskar men också andra nationaliteter så som tyskar, holländare, fransmän och självfallet från våra grannländer Danmark, Norge och Finland. Från Stockholm erbjuds det en mängd olika färjor ut till öarna där Sandhamn och Utö tillhör de två populäraste turistmålen. Jag rekommenderar varmt en tur ut till Utö, njut av allt vad ön har att erbjuda så som fina stränder och avsluta eftermiddagen med en god bit mat på en av öns restauranger.