Stockholm del 2

I första delen om turistmål eller platser man bör besöka i Sverige, som turist, skrev jag om vår vackra huvudstad Stockholm och då så klart om Stockholms Slott men också om den vackra skärgården som omger stora delar av staden. Självfallet finns det betydligt mer att se i denna vackra stad än bara slottet och detta är vad jag tänkte dela med mig av i denna, den andra delen om Stockholm.

Om vi utgår ifrån Slottet då bör Gamla Stan stå näst på tur i schemat. Detta är en liten stadsdel som ligger belägen precis bakom slottet och som består i huvudsak av två huvudgator utifrån mängder av trånga gränder kringla sig mellan husen. Hela detta område är har rötter som sträcker sig tillbaka till 1400-talet vilket också kan ses om man tar en närmare titt på alla byggnader som står i området. I gamla stan hittar ni också den trångaste gränden i hela Stockholm, som mäter 90 centimeter i bredd på det smalaste stället.

Här kan ni ta del av en mängd olika butiker varav majoriteten av dessa är fokuserade på tillströmningen av turister, både sommar- som vintertid. Det finns dessutom ett stort utbud av caféer och restauranger och är en utmärkt plats att stanna till vid, sätta sig ner och bara njuta av omgivningen och stunden.

Stadsdelen består som sagt i huvudsak av två huvudgator, Västerlång- och Österlånggatan som möts vid Stortorget mitt i Gamla Stan. På Österlånggatan hittar ni också Stockholms äldsta restaurang, Den Gyllene Freden, som varit verksam på denna plats, i olika regi sedan år 1722. Restaurangen är också omnämnd i Guiness världsrekordbok som den äldsta restaurangen i världen med en orörd inredning. Befinner ni er i Gamla stan då är ett besök på Den Gyllene Freden ett måste och det gör inte saken sämre att man också kan ta del av riktigt utsökt mat på platsen.

Efter ett besök vid slottet och gamla stan kan det vara på sin plats att bege sig över till Blasieholmen och där ta del av Moderna museet men också beskåda fartyget af Chapman som sjösattes år 1888. Skeppet ligger förankrat intill kajen och är idag ombyggt till ett hotell och vandrarhem och kan vara en enastående plats att spendera natten på om ni sover över i staden.

Från Blasieholmen är det sedan bara ett stenkast över till nästa ö i området, Djurgården där ni bland annat hittar Vasamuseet, ett museum som upprättas kring det gamla svenska regalskeppet Vasa. Ni har också stadens största nöjespark här, Gröna Lund samt det otroligt populära turistmålet bland den yngre generationen, Skansen, med alla dess djur. För de yngre finns här även Junibacken, en plats som byggts för att hedra svenska författare och författarinnor, däribland Astrid Lindgren. Barnen få här en resa igenom bokens värld, med allt från Karlson på taket till Madicken, Pippi och så klart Emil i Lönneberga.