Stockholm del 3

Att skriva om Stockholm som ett turistmål skulle kunna pågå i evigheters evighet då det finns så pass mycket att beskåda i vår vackra huvudstad. Men någonstans måste man dra gränsen och detta, den tredje delen om Stockholm som ett turistmål, blir också den sista.

Djurgården fortsättning

Så här långt har vi besökt Slottet, Gamla Stan, Blasieholmen och redan skrivit lite om Djurgården. Det finns dock så pass mycket att se och göra här att det var värt en fortsättning. Med Skansen akvariet, Junibacken och Gröna Lund avklarat för den yngre generationen är det nu dags att fokusera på den äldre som också har en massa att göra här. Besök Vasamuseet som ligger vägg i vägg med Junibacken, direkt till höger när ni kört över Djurgårdsbron. Precis framför Vasamuseet hittar ni också Nordiska Museet och för den som vill, kan ni även besöka minnesplatsen som upprättades efter Estoniakatastrofen för att hedra det omkomna i denna tragiska händelse. Denna plats ligger precis efter Nordiska museet om ni fortsätter vidare in på ön. Har ni kommit fram till Skansen då har ni åkt för långt.

Precis efter detta minnesmonument hittar vi sedan Aquaria Vattenmuseum samt ett för mig nytt museum, Abba museet. Därefter kan ni bege er vidare in på ön, förbi Skansen och Gröna Lund, fram till det enorma grönområdet Kungliga Djurgården tillsammans med Rosendals trädgård men också Rosendals Slott. Avsluta sedan vistelsen på Djurgården genom att ta Prins Eugens väg ner till Waldemarsudde för att avnjuta en god bit mat till en utsikt ut över slottet och gamla stan.

Centrala Stockholm

STOCKHOLM 20101230
Mellandagshandel på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060

Efter djurgården kan det vara på sin plats att bege sig in i centrala delarna av staden, med fokus på Kungsträdgården och vidare upp till Sergels torg för att sedan gå upp och ner längs Drottninggatan, platsen där Sverige utsattes för ett terrorangrepp tidigare i år. Från Drottninggatan kan ni sedan ta er till Hötorget och vidare ner till Kungsgatan och om ni följer denna kommer ni fram till Stureplan, platsen där den svenska eliten går till om kvällarna för att roa sig. Hela detta område bjuder på mängder av affärer för att tillfredsställa era shoppingbehov.

Avsluta med Söder

Det är på sin plats att avsluta en vistelse i Stockholm med att bege sig till Södermalm, även kallat Söder. Detta är den perfekta platsen att avsluta dagen på med tanke på det enorma utbudet av restauranger och barer som man kan varva ner på, sätta sig i solen och avnjuta något gott att dricka eller en god bit mat. Precis som med gamla stan så har Södermalm också en lång och färgstark historik och är fylld med gamla byggnader. Tempot här är något lugnare jämfört med de centrala delarna. Platserna ni bör besöka här är Hornsgatan, Medborgarplatsen tillsammans med Folkungagatan. Ta er upp på Södermalm genom att ta Katarinahissen och när ni ändå är där, kan ni avnjuta en riktigt god bit mat på restaurangen Eriks Gondolen. Detta tillhör dock kategorin dyra restauranger så var beredd på att ha plånboken redo när notan kommer men med tanke på den kvalité av mat som erbjuds tillsammans med den enorma utsikt ni kan ta del av, speciellt vid solnedgången, gör det väl värt ett besök.