Sveriges minsta landskap

Det finns många vackra platser i Sverige som man bara inte får missa och en av dem är den vackra ön Öland. Som vår näst största ö är denna plats ett måste för både svenskar och utländska turister och redan på bron som går från Kalmar och över till ön förstår man varför, de vackra vyerna börjar redan här och fortsätter under hela resan. Bortsett från skönheten i miljön finns här en hel del historia värd att ta del av. Till en början har vi två fyrar värda ett besök, Långe Jan på öns södra udde och Långe Erik på öns norra udde. Jan tändes första gången 1785 efter en 2 års lång byggperiod.

Vid uppförandet var fyren 60 alnar hög, alltså cirka 36 meter, och 12 meter i diameter med 197 trappsteg upp till toppen, men den har nu vuxit en del och är med sina 41.6 meter Sveriges högsta fyr. När man ändå är på Ölands södra delar så kan man passa på att besöka Eketorps Borg, en helt utgrävd fornborg där man återskapat hus och mur efter direkt på fornlämningarna. Här kan både vuxna och barn testa på olika aktiviteter så som bågskytte, kungsridning, medeltida spel och lekar, brödbakning och mycket mer. Har man ett intresse natur och kulturintresse så kan man följa med på en guidad visning där man får lära sig om borgens historia, arkeologin och faunan på Alvaret. Här finns också frigående djur på hela området som man kan hitta både i borgen och utanför.

En sommaridyll

Nästan mitt på Öland hittar vi Borgholm, öns ”huvudstad”, en historisk stad med anor från 700-talet då där fanns en marknadsplats under Vikingatiden i Köpingsvik. Här finner du Borgholms slott strax utanför tätorten vilken brann ner 1806 och finns idag kvar som en välbesökt ruin. Namnet Borgholm kan man hitta i dokument från 1280-talet där Borg anses syfta på den gamla fornborgen som man tror låg på platsen där vi idag hittar slottsruinen. I staden kan man idag njuta av uteserveringar, shopping och historia i ett. Åker man sedan vidare uppåt ön så finns en hel del vackra platser att besöka, längs kustvägen kan man se små gamla privatägda hamnar med stenpir där man kan ta sig ett dopp, men ta en titt på vattnet innan du hoppar i, är vågorna för höga kan det vara svårt att ta sig upp helskinnad. En restaurang man nästan måste besöka under ett besök till Öland är Lammet och Grisen, en restaurang ölänningar och sommargäster kunnat uppleva i snart 50 år. Här är maten i sig en upplevelse men naturen runt omkring är ett fint komplement till måltiden, likaså de artister som gästar restaurangen. Förutom den vackra lilla hamnorten Byxelkrok, som även den är ett måste, så finns en hel del vackra stränder att besöka, framförallt Byerum, en fantastisk strand med stenar och raukar. En tripp till Öland ger en känsla av att vara utomlands och hit återvänder semesterfirare år efter år för avkoppling i denna fantastiska miljö där vår kronprinsessa varje år firar sin födelsedag på Solliden.