Sveriges näst största stad

Det vackra i Sverige är något vi inte kan förneka, vi har en fantastisk natur som på en del ställen faktiskt är orörd, en blandning av täta härliga granskogar och öppna åkrar pryder vårt land tillsammans med fina sjöar. Detta är bara en del av vad Sverige har att erbjuda turister men det är inte bara dessa ställen som tilltalar, även våra städer har mycket att erbjuda turister och oss själva. Göteborg är en sådan stad, sällskaplig och laddad med en eklektisk blandning av tung industri, neoklassisk arkitektur och en växande samtidsscen blev den nyligen framröstad till den mest sällskapliga platsen i världen av hostelworld.

Men Göteborg är inte bara den nya hippa platsen att mötas på, staden är full av historia med sina trähus från 1800-talet vilka räddades undan demolering på 1970-talet, kullerstensgator kantade av oberoende butiker och mysiga caféer, perfekt för en härlig fika. Göteborg kallas ibland Lilla London och man kan förstå varför längs Långgatorna, men här började barerna ta fram de bästa drinkarna långt innan britterna och tack vare de många studenterna i staden är drinkarna inte så speciellt dyra heller, så inte behöver man oroa sig för att en ute kväll ska bli alldeles för dyr, ja om man inte vill förstås.

En mångsidig stad

Trots sin storlek har Göteborg många parker att njuta av, framförallt slottsskogen, en 137 hektar stor bit av himlen mitt i city med lekplatser och platser för picknick, för att inte nämna det lilla zoo där man kan rida på ponnys och klappa djur året om. De flesta av parkens djur är hotade och ingår i genbanken för lantdjur, här hittar man bland annat Jämtlandsget, Gutefår, Hängsbuksvin, Gotlandskanin och Orusthöna. Ett bra och gratis alternativ om man vill passa på att lära barnen lite om djur. Förutom ett zoo kan man i denna park ta sig en joggingtur eller leta sig lite längre in i parken och finna lugn bland blommorna. Söker man där emot lite fart och fläkt när man besöker Göteborg så kan man inte missa ett besök till Liseberg. Som Sveriges, och faktiskt Skandinaviens, största nöjespark är detta ett välbesökt ställe som öppnade 1923, vilket även gör det till Sveriges äldsta. Här kan man ta sig en tur i Lisebergsbanan, en 30 år gammal bergochdalbana som är ett måste när man besöker parken. Attraktionerna är många, här finns ett antal bergochdalbanor, bland annat Skandinaviens längsta och snabbaste, Helix. Eller varför inte en som snurrar 360 grader 30 meter upp i luften? Alternativen för den som inte uppskattar denna typ av karuseller är många, här kan man åka Flumeride, en typ av ihåligstock som går genom en bana på vatten, och blöt blir man. Ett annat måste, är den bergochdalbana som blivit utnämnd till världens bästa bergochdalbana i trä av internationella experter, Balder. Det kan kännas lite läskigt när man står och ser upp på denna skapelse i trä, men det är helt klart värt åket. Parken erbjuder även åkattraktioner för barn och dessutom Lisebergskaninerna som mer än gärna kramas. Dessutom får man inte missa alla de lotterier man kan spela vid eller den underhållning som hålls på stora scenen.