The Atlantic Road

The Atlantic Road är en 8,3 kilometer lång bilväg i Norge som går mellan samhällena Bud och Kristiansund. De som gör denna väg så speciell är att den sammanlänkar alla de små kustsamhällena och öarna med hjälp av åtta broar och flera stycken vägbankar. The Atlantic Road öppnades för trafik år 1989 och har utnämnts till århundradets norska konstruktion. The Atlantic Road kallas på svenska ibland för Atlanthavsvägen, på norska heter den Atlanterhavsvegen och internationellt kallas den även ibland för The Atlantic Ocean Road. Kärt barn har många namn brukar man ju säga.

Varför vägen byggdes

Anledningen till att vägen började att byggas från första början var då fiskeindustrin i detta område var i stort behov av bättre förbindelser. Handel och export från fiskeindustrin var innan denna väg fanns nämligen betydligt svårare att bedriva. Det föreslogs ursprungligen att bygga denna rutt som en järnvägslinje redan i början av 1900-talet men detta förslag övergavs. Det dröjde sedan ända tills 1970-talet innan man började planera denna rutt igen på allvar. Nu var det på tiden att vägen byggdes och år 1983 började man att bygga vägen. Under byggandet rådde det vid vissa tillfällen stormvindar vilket försvårade arbetet.  Efter sex år, 1989, var The Atlantic Road klar och totalt hade det kostat 122 miljoner norska kronor att bygga vägen. Fram till år 1999 var vägen avgiftsbelagd, idag är den inte det längre. Anledningen med vägtullarna var att 25 procent av dessa 122 miljoner norska kronor skulle finansieras genom vägtullar. Man hade räknat med att det skulle ta 15 år att komma upp i dessa 25 procenten, men det räckte alltså med bara 10 år.

Turistväg

The Atlantic Road är en så kallad nationell turistväg och är också mycket populär bland turister att åka på. Det är en fantastisk väg fullspäckad med fina och unika kustlandskap, kultur och historia. Det finns flera platser att stanna sin bil på, klättra upp på en kulle och ta en fika samtidigt som man faktiskt befinner sig mitt ute i havet på en liten ö. På Askevågen har man byggt en liten inramad plattform man kan gå ut på och få en väldigt nära kontakt med Atlanten. På öarna och i anslutning till The Atlantic Road finns även olika aktiviteter att utöva. På Naas kan man utforska en marmorgruva och även en kalkstensgruva. Det finns även museum och forntida begravningsplatser att besöka och lära sig något nytt på bland annat. The Atlantic Road har blivit tilldelade både norska och internationella utmärkelser. Från byggindustrin fick den priset för århundradets norska konstruktion år 2005. År 2006 utnämnde The Guardian vägen till The Worlds Best Road Trip. Av en omröstning på den norska tidningen Aftenposten blev vägen framröstad som den vackraste bilresan någonsin år 2007. Lonely Planet’s reseguide listade The Atlantic Road som det bästa stället att laga ett brustet hjärta på efter ett uppbrott, The Worlds Best Place to Mend a Broken Heart. År 2010 utnämndes vägen till Norges bästa cykeltur och år 2011 utnämnde det brittiska programmet Fifth Gear The Atlantic Road till The Worlds Best Road for Car Testing. Sedan dess finns det knappt någon biltillverkare som inte använt The Atlantic Road för att filma sina reklamer. The Atlantic Road är helt unik och väl värd en resa.

Turistväg