Umeå

Umeå har på senare år blivit lite av sporternas stad. För den som är intresserad av sport finns det något i alla former här. Utbudet är stort både vad gäller sport för sommar- och vinteraktiviteter. Sedan länge kallas staden också ofta för björkarnas stad. Det kommer sig av att staden brann ner till grunden i slutet på 1800-talet och när staden återuppbyggdes planterade man björkar runt i hela staden. Björkarnas sav ska brinna sakta och förhindra att branden snabbt skulle sprida sig.

Staden har också kallat sig för Norrlands huvudstad, det har även Sundsvall, och båda städerna är bland de största i Norrland och har spelat en central punkt i mycket genom åren.

I Umeå finns ett stort universitet och det har präglat staden. Det är med all rätt Umeå kan kalla sig för universitetsstad då mycket runt om i staden påminner om att det är en universitetsstad. På ett sätt går även universitetet och sporten lite hand i hand för varje år anordnas en stor brännbollsturnering. Tack vare universitetet är det en modern stad med bra shopping och livligt nattliv som erbjuds.

Alla åldrar kan hitta något här

Här anordnas mycket och att hitta på något oavsett ålder gör man alltid. Varje sommar anordnas många konserter med kända artister och det har byggts upp ett stort tempererat utomhusbad. Det ligger nära Nydalasjön där det även erbjuds möjlighet till bad i insjön, många grillplatser runt sjön med möjlighet att gå längs den tio kilometer långa gångvägen som är anlagd eller att besöka den stora 4H-gården som finns i närheten.

Historik ute i skärgården

Vill man se lite av naturen runt Umeå går det bra att ta sig till Norrbyskär. Det är en ö i Umeås skärgård där Europas största ångsåg låg under sin storhetstid. Här går det att njuta av en picknick på klipporna och se ut över en vacker och rofylld skärgårdsmiljö eller att vandra runt bland de gamla byggnaderna. Det är som att ta sig tillbaka ett århundrade att vara på Norrbyskär. Det lilla samhället byggdes upp runt ångsågen och idag lämnar ön många små smultronställen åt sina besökare. Den gamla förvaltarbostaden finns kvar och kallas idag Norrbyskärs herrgård. Det är ett trevligt utflyktsmål och ger underhållning i många timmar.

Historik ute i skärgården

Det som slår en mest när man besöker Umeå är att det är en härlig norrländsk stad. Här bjuder invånarna på gästvänlighet och härlig charm. Även som staden är känd som studentstad sticker den inte ut så mycket som det. Kvar finns fortfarande en gemytlig svensk norrländsk stad bakom. En av de charmigaste sakerna med staden är att det går att kombinera ett fartfyllt nattliv med avkopplande fiske eller att njuta av närheten till naturen på annat sätt.Det finns en stor uppsjö av boenden i Umeå och det går att välja allt från att bo på lyxhotell inne i staden till att bo på en lantlig gård. Eftersom Umeå inte är en utpräglad turiststad finns det gott om valmöjligheter på boende. Självklart finns det att hitta på en mängd olika vinteraktiviteter i här. Staden ligger i Norrland och vinteraktiviter finns det gott om.