Underbara vackra Österlen

Med underbart vackert böljande landskap inbjuder Österlen till en underbar resa. Det spelar ingen roll om du tar cykeln, bilen, tåget eller bussen. Det är en fröjd för ögat att besöka den här vackra delen av Sverige och alla små pärlor döljer sig försynt runt om i området. Österlen sträcker sig från Ystad i söder upp till Kristianstad i norr.  Många pärlor finns att upptäcka längs med vägen och du kan räkna med att allt finns att uppleva.

Kritvita milslånga stränder som slingrar sig fram längs med kusten för tankarna till sydligare paradis. Nationalparker med enastående natur för att gå över till vackra små svenska städer. Välj och vraka bland alla dessa skatter till besöksmål.

Svenska vingårdar – för finsmakaren.

Österlen bjuder på en mängd vingårdar. Även om klimatet i Sverige inte är optimalt för vinodling är det flera vingårdar i Österlen som håller otroligt hög klass. De vanligaste sorterna druvor som odlas är Solaris för vitt vin och Rondo för det röda vinet. Vill du besöka en vingård finns det många sätt att göra det. Ett tips är att kontakta en vingård och se när de skördar sina druvor. Många gårdar tar hjälp av allmänheten under skördetiden och den är i september och oktober. En skön och annorlunda liten weekend när de ruggiga höstmånaderna kommer. Kvällarna kan spenderas på någon av de många gårdarnas restauranger eller ett besök i någon av dess vinbarer.Skåne och speciellt Österlen har i folkmun börjat kallas Sveriges Provence och det är helt klart väl valt. Våra svenska vingårdar vinner flertalet priser runt om i världen varje år och är en marknad som tar mer och mer plats i det svenska jordbruket.  Vin är helt klart en produkt vi kommer att se mer svensktillverkat av och ett besök på en vingård är en upplevelse många missar. Flera gårdar har Bed and breakfast och är populära att bo på.

Svenska vingårdar – för finsmakaren.

Staden där Absolut Vodka föddes

När du reser till Österlen är ett besök till Åhus en pärla du bör besöka. Staden har en anrik historia ända tillbaka till 1100-talet. I staden finns flertalet historiska platser och byggnader. En tur i centrum tar en till Mariatorget som kom till på tidigt 1100-tal och det gamla rådhuset där stadens museum finns idag. Hamnpromenaden tar en till skön avkoppling med restaurangbåtar som passar att besöka både till lunch och senare på kvällen. Spritkyrkan tornar upp sig och den känns lika stor som Absolut vodka är världen över. Vodkan är den enskilt största jordbruksprodukten som exporteras världen över. Lilla Åhus kan leverera och gör det storslaget. Ditt besök blir inte mindre storslaget och bokar du i god tid kan du bo på Åhus gästgivargård. Närheten till både naturreservat, centrum och hav kommer att göra din upplevelse total. Naturreservatet Kronoskogen lockar fågelskådare till den lagunen som är häckningsplats för flertalet fåglar. Stranden är stängd sommarhalvåret, men naturen är helt klart värd ett besök. Landskapet i naturreservatet omfattar både blandskog, kustdynlandskap och stränder. Ett museum som berättar reservatets historia hittar du vid parkeringen.