Vandring i vacker natur

En utflykt eller semester är något som oftast ska stämma överens med fler än en person, människor tycker om att göra saker och ting tillsammans.  Man vill skapa minnen med både familj och vänner, därför tar vi oss till platser tillsammans. Mycket av det vi gör hjälper också till att skapa en form av band till de man åker med, nästa gång man ses så har man något att prata om och det är något vi gör ofta. För att känna en samhörighet med en person, oavsett om det var längesedan man sågs eller inte, så pratar vi om minnen vi skapat tillsammans. Det blir ett sätt att återuppleva det man kände vid just det tillfället och nio gånger av tio är det något positivt vi drar upp. Detta skapar en mysig och trevlig stämning mellan vänner och bidrar till en fortsatt konversation om andra saker.

Vandring i vacker natur

En naturlig upplevelse

Men frågan är då vart man kan ha med sig sina vänner och sin familj för att skapa dessa minnen. Jag har gått genom en del sevärdheter vi har här i Sverige och nu är det dags att ta en titt på fler. Höga kusten är en plats dit den naturälskande bör åka. Här kan man njuta av branta granitklippor och steniga öar som dramatiskt stiger upp ur Bottenviken. Detta är den idealiska platsen för den som gillar att vandra och är faktiskt sett som ett av de bästa ställen i norra Europa. Den unika naturliga skönhet som finns i denna nationalpark är något som fått sig en plats på UNESCO World Heritage Site.

Mixade svårigheter

Mixade svårigheter

Höga kusten leden erbjuder en vandring längs en rikedom av djupa skogar, höga toppar och steniga stränder och klippor. Här finns dessutom naturskyddsområden så som Skuleskogen National Park, en av Sveriges absolut finaste nationalparker. Men låt inte det vackra lura dig, det är inte bara en plan och enkel promenad som väntar den som vill vandra här. Terrängen är väldigt ombytlig, delar handlar om en lunkande promenad på slingrande stigar under ett tak av skogens träd, medan andra sektioner involverar något utmanande stigar på klippor. Med tanke på att detta är Sverige så underhålls spåren bra och är markerade, men det alltid är bästa att fela sig på den säkra sidan så finns det sektioner som kan vara steniga och ojämna, så här bör man vara försiktig. Det är dock bästa att hålla sig till den nivå man själv känner att man klarar av, därför är de olika spåren man kan välja väl markerade efter svårhetsgrad.

Den perfekta tiden

Man bör dock inte gå dessa stigar under vintertid om man inte hade tänkt sig ta med snöskor, i så fall är det bättre att vänta till våren då vädret visserligen är något kyligt fortfarande men myggen inte har kommit. Går man på våren kan man dock förvänta sig en del lera då snön smälter, annars kan man vänta till sommaren. Då är vädret varmt men insekterna många, det kan även bli lite torrt och hett. Den absoluta favorit tiden att vandra i dessa spår är dock den tidiga hösten, då börjar insekterna försvinna och färgerna är otroliga.

Utrustning

Utrustning

För att vandra längs denna led är det viktigt att man har ett par vettiga skor som man kan köpa här med tanke på den steniga och ojämna terrängen. Med tanke på det svenska vädret kan man också behöva ha med sig en vattentät jacka så man inte slutar alldeles genomsur och förkyld när regnet väl sätter igång. Mottagningen här är inte den bästa, så se till att ladda ner en karta i mobilen innan du beger dig, annars kan din telefon mest fungera som kamerautrustning. Förutom detta är myggspray ett måste tillsammans med något ätbart och vatten.

Trötta fötter

Trötta fötter

Efter en lång och krävande vandring kan det vara skönt att få lägga sig i en ordentlig säng på ett ställe där man kan få uppleva service och kanske skämma bort sig själv en smula. Höga Kusten erbjuder en rad med olika former av boende, här kan man placera sin husvagn, husbil eller sitt tält på campingen. Man kan välja ett mysigt pensionat eller ett vandrarhem eller varför inte välja den underbara hotellupplevelsen. Slutdestination för vandringsleden är dock Örnsköldsvik och här finns många olika övernattningsmöjligheter att välja mellan, men för den som vill få in lite historia i en vacker byggnad bör ta en natt på First Hotel Statt i Örnsköldsvik. Dessa vackra miljöer är perfekta när man efter en lång vandring vill lyxa till det en smula. Efter en lång tur gillar jag att varva ner lite med på ett av mina favoritställen, där jag spelar lite blackjack. Är jag inte för trött kan jag alltid besöka det lokala kasinot, Cosmopol Sundsvall eller sitta här i den vackra foajén och njuta av den digitala versionen medan man vilar trötta fötter. Och vem kan motstå en utsökt middag lagad av kockar efter att ha vandrat, eller varför inte sätta sig i hotellets bastu och verkligen känna värmen tränga in i trötta muskler och hjälpa dem slappna av innan en skön natts sömn.