Vår vackra huvudstad, del 1

Stockholm besöks årligen av ett stort antal turister och det är den stad de allra flesta turister som kommer från andra länder får först se då Arlanda flygplats ligger här och även Cityterminalen där många bussar stannar. Gamla stan och det kungliga slottet är två platser i Stockholm som är turisttäta och är kopplade till det historiska Sverige.

Gamla stan

Gamla stan är Stockholms historiska centrum och vill man både veta mer om det historiska Stockholm och även ha möjlighet att uppleva det så har man kommit till rätt plats. Gamla stan är uppbyggt på Stadsholmen och har för cirka 800 år sedan varit huvudstaden i Stockholm. Under medeltiden har Gamla stan haft flera stadsmurar som omgivit stadsdelen. Anledningen till att det blev flera olika murar var att de flyttades längre utåt då staden växte. Idag kan man inte direkt så några spår av någon mur längre. År 1625 skedde den så kallade Stora branden som förstörde stora delar av Gamla stan och efter detta revs muren. Branden började då en bryggerska och en piga i ett brygghus inte varit tillräckligt försiktiga. Det var hård vind denna dag och då det var väldigt mycket träbebyggelse och vedförråd vid denna tid så fick elden utmärkta möjligheter att sprida sig och detta i rask fart. Man försökte hindra brandspridningen med hjälp av våta segel och kläder men det var förgäves. Under 1800-talet kom de stora skyltfönstren som än idag finns kvar i stor utsträckning. Gamla stan har många intressanta historier att bjuda på från länge sedan och det finns gratis guidade turer på både svenska och engelska som man kan hitta med hjälp av en snabb sökning på internet. Här finns även Kungliga slottet, Riksdagen, många museer och väldigt många konstverk är placerade runt om i Gamla stan som även de i många fall har en gedigen och intressant bakgrund. För den som vill se hur en stadsdel såg ut förr i tiden är Gamla stan rätt plats. Här finns nämligen över 300 hus, 16 palats och 6 kyrkor som alla är ifrån 1280-talet och fram till idag.

 

Kungliga slottet

 

På tal om Det kungliga slottet. Slottet har legat i Gamla stan sedan mitten av 1200-talet och är ett av Europas största. För turisten som besöker Gamla stan är det Kungliga slottet väl värt ett besök, det är nämligen öppet för allmänheten att besöka. Efter att man köpt sin biljett får man tillträde till det som heter Representationsvåningarna, Rikssalen med Drottning Kristinas silvertron och Ordenssalarna. Inne i slottet får män även lära sig mycket och se mycket i de fem olika museerna som finns här. Det finns även en kammare med kungliga dräkter och rustningar. En stor turistattraktion är att se den dagliga vaktavlösningen och vaktparaden som sker vid bestämda tidpunkter. I det Kungliga slottet bor Sveriges kung. Slottet är 11 våningar högt och har drygt 600 rum, är i barockstil och byggt av Nikodemus Tessin den yngre. Turister som är här i början av juni bjuds på något alldeles extra då det på nationaldagen den 6 juni är öppet slott med gratis entré, visningar, föredrag, musik och en hel del för barnen att göra.


Kungliga slottet