Vår vackra huvudstad, del 2

Huvudstaden Stockholm bjuder självklart på mycket turistattraktioner och på sommaren anordnad det många evenemang som lockar både inhemska turister som utländska. Två platser som är välbesökta av turister är Skansen och Vasamuseet. På Skansen får man uppleva det gamla Sverige i hemtrevlig miljö, något som många turister är mycket intresserade av. Vasamuseet med regalskeppet Vasa har en spännande och rik historia bakom sig. Att se skeppet på så nära håll är verkligen en upplevelse.

Skansen

Skansen är ett så kallat friluftsmuseum. På området finns också en djurpark. Skansen ligger på Djurgården i Stockholm och invigdes år 1891. Skansen är en perfekt plats att nåde uppleva och lära sig om Sveriges kultur, våra historier och traditioner. Ett stadskvarter som liknar en 1800-talsstad finns här och i de verkstäder som ingår i detta kvarter utövas dåtidens yrken. Skansen är även hem till flera hundra år gamla stugor och hus som man kan se när man strosar omkring på området. Det äldsta huset på området är Vastveitloftet som är ganska exakt 700 år gammalt. Andra hus och stugor efterliknar bland annat ett borgerligt hem som det såg ut i mitten av 1800-talet och ett bageri som det såg ut på 1800-talet. Skansen är en perfekt dagsutflykt, vare sig man är enbart vuxna eller vuxna med barn. För de vuxna finns det dessa historiska byggnader och en gedigen historia att lära sig och för barnen finns djurparken. Det finns även ett Lill-Skansen där de minsta får möjlighet att klappa getter.

Vasamuseet

Vasamuseet ligger liksom Skansen på Djurgården i Stockholm. Regalskeppet Vasa som finns här inne är det enda, nästan, helt intakta skepp som bärgats från 1600-talet. Museet är idag det mest besökta museet i hela Skandinavien vilket inte är svårt att förstå när man får veta den rika historien bakom detta magnifika skepp. För att lära sig mer får man backa till 1600-talet då Gustav II Adolf beslöt att den svenska flottan åter skulle bli en flotta att vara stolt över. För tillfället var den i dåligt skick. Det byggdes snabbt många skepp och det köptes även skepp från Holland. På bara fem år hade man nu cirka 30 nya skepp till sin flotta. Holländska skeppsbyggare fick uppdraget att bygga ytterligare fyra skepp. Ett av dessa skulle bli regalskeppet Vasa, det största skeppet i den svenska flottan. Vasaskeppet tog två år att bygga och blev ett skepp på 1 200 ton med mängder av utsmyckningar och kanoner. År 1628 skulle Vasa göra sin jungfruresa och det stod många människor och tittade på. Skeppet kom dock inte långt då det började kränga så kraftigt på grund av vinden vilket ledde till att skeppet sjönk fort då vatten forsade in genom kanonluckorna. Mellan 30 och 50 människor dog. Bärgningen av Vasa är en mycket spännande del i historien som man får uppleva på Vasamuseet. Totalt krävdes det 18 olika etapper för att till slut lyckas bärga Vasa. En lång period av återuppbyggnad av skeppet inleddes och år 1990 placerades skeppet i det nybyggda Vasamuseet. Vasamuseet uppskattas av både barn och vuxna och många skolklasser besöker museet. Det är väl värt ett besök.

Vasamuseet