Vår vackra huvudstad, del 3

Många turister vill gärna uppleva en blandning av saker på sin resa. Museum är populärare än man kan tro bland turister och Stockholm har många museum i världsklass. Moderna Museet är ett av dem. Stockholm är en mycket vacker stad med allt sitt vatten, broar och byggnader. För att verkligen få se Stockholm som det verkligen ser ut rekommenderas SkyView där man får se Stockholm från ovan.

Moderna museet

Moderna museet är fullt med mästerverk från bland annat Pablo Picasso, Henri Matisse och Andy Warhol. Det har funnits på Skeppsholmen sedan år 1958 och gjort sig ett namn även internationellt. Detta tack vare de genomtänkta och välstuderade utställningar man har haft genom åren. År 1998 flyttade museet till en ny byggnad, en modern byggnad, men museet är fortfarande kvar på Skeppsholmen. Museet är hem till cirka 6 000 målningar, skulpturer och installationer. Man har även en gedigen fotografisamling på närmare 100 000 fotografier. Vissa av fotografierna är från så tidigt som när fotografin uppfanns och vissa är moderna fotografier. Museet innehar vidare 25 000 akvareller, 400 konstvideor och filmer och en mängd med teckningar och grafiska blad. Moderna museet har en tjänst som heter Audioguiden som är ett uppskattat inslag. Det är en app man laddar ner och fungerar som en guide medans man strosar runt i museet. Genom Audioguiden får man lära sig om museets samlingar, de tillfälliga utställningar och skulpturerna som finns här. Har man tänkt att använda Audioguiden gäller det att ta med sig hörlurar hemifrån så man kan använda appen. Glömmer man det finns det säkerligen enklare hörlurar att köpa i museets butik. Det är gratis entré till Moderna Museets samlingar medans vissa utställningar kostar. Museet har lite varierande öppettider men är öppet alla dagar utom måndagar.

SkyView

SkyView kallas de två glasgondolerna som tar en längs utsidan av Ericsson Globe högst upp på toppen. Denna attraktion har funnits sedan år 2010 men det är inte alla turister som känner till denna attraktion. Det beror säkerligen på att den faktiskt inte funnits så länge plus att det inte ligger centralt i Stockholm. Vill man se Stockholm från ovan och samtidigt besökta toppen av världens största sfäriska byggnad är det hit man ska. För att få SkyView att fungera har man förstärkt takkonstruktionen på globen och monterat räls på utsidan som gondolen kan ta sig uppför. SkyView är en populär attraktionen under sommaren så det kan vara smart att boka en tid och dag online så man slipper de eventuellt långa köerna. SkyView består av två gondoler. Dessa avgår var tionde minut och tar en upp 130 meter över havet. Redan på vägen upp börjar Stockholms vy att uppenbara sig vilket är en mycket vacker vy med mycket hav. När man kommit upp på toppen av Ericsson Globe ser man i princip hela Stockholm. SkyView passar även stora grupper då en gondol har plats för 12 personer. Besöket tar 30 minuter vilket betyder att man även hinner med annat på samma dag, det är inte en heldagstur.

SkyView